вгору

Запроваджено державне регулювання виробництва продуктів з ГМО

Парламент врегулював генно-інженерну діяльність, зокрема виготовлення та обіг продуктів з ГМО. Прийнято Закон України «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки» (законопроект від 05.08.2021 р. 5839). 

Новий Закон врегульовує галузь виробництва генетично модифікованих продуктів та приводить профільне законодавство у відповідність до норм Європейського Союзу. Це – одна із умов Угоди про асоціацію України та ЄС. 

Також ухвалений документ запроваджує державне регулювання виробництва генетично модифікованої продукції, що є умовою продовольчої безпеки країни.  

Що передбачено? 

Закон передбачає: 

  • усунення дублюючих функцій різних органів контролю у галузі поводження з ГМО; 
  • встановлення чітких та прозорих процедур державної реєстрації ГМО та отримання дозвільних документів у галузі генетично-інженерної діяльності; 
  • удосконалення системи оцінювання ризиків для здоровя людини та навколишнього середовища від виробництва та використання ГМО; 
  • удосконалення вимог до маркування ГМ-продукції та запровадження правил її відстеження; 
  • посилення державного контролю щодо поводження з ГМО та визначення відповідальності за порушення законодавства у цій галузі. 

Також ухвалення цього Закону передбачає зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Про це повідомлено на сайті Мінекономіки. 

Наразі Закон готується на підпис. 

До відома! В оприлюдненому законопроекті зазначено, що Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через три роки з дня набрання ним чинності. 

З дня введення його в дію втратить чинність Закон України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» від 31.05.2007 р. 1103-V.