вгору

Застосування упаковки для харчових продуктів в Україні приведуть до євростандартів

Проєкт Закону України «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами» (законопроєкт № 4568 від 04.01.2021 р.) прийнято у першому читанні.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою прийняття цього законопроєкту є:

  • мінімізація ризиків завдання шкоди здоров’ю громадян від споживання харчових продуктів;
  • приведення законодавства України у відповідність до законодавства ЄС заходів, які застосовуються матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  • реалізація ст. 64 Угоди про асоціацію.

Зокрема, проєкт Закону передбачає:

  1. застосування термінології, що міститься у відповідному законодавстві ЄС;
  2. визначення повноважень органів виконавчої влади у сфері виробництва, обігу та використання матеріалів та предметів , що контактують з харчовими продуктами;
  3. встановлення загальних вимог до матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами, включаючи активні та інтелектуальні матеріали та предмети;
  4. встановлення спецвимоги до окремих груп матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  5. запровадження вимог до перероблених пластикових матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  6. встановлення порядку держреєстрації об'єктів, що використовуються у виробництві матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  7. особливості держреєстрації процесів переробки пластику;
  8. вимоги до маркування, декларування відповідності та вимоги до забезпечення простежуваності матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  9. положення, щодо належної виробничої практики (GMP) при виробництві матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  10. положення щодо держконтролю та відповідальності операторів ринку.

Положення законопроєкту не стосуються предметів і матеріалів, що постачаються як антикваріат, захисних матеріалів або оболонок, зокрема, матеріалів, що покривають сирну кірку, м’ясні напівфабрикати або фрукти, які є частиною харчового продукту і можуть споживатись разом з ним, стаціонарного обладнання для централізованого або нецентралізованого водопостачання, а також нехарчову продукцію, організаційно-правові засади обігу якої визначені Законом України «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

Проєктом Закону передбачено внесення змін до ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 р. № 2042-VIII, яка регулює відповідальність за порушення цього Закону, законодавства про харчові продукти та корми. Так, оператори ринку нестимуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють, за порушення встановлених законодавством вимог до виробництва, обігу та використання матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами –

у вигляді штрафу на юросіб у розмірі 15 МЗП (у 2021 р.– 90 тис. грн, з 01.12.2021 р. – 97,5 тис. грн), на ФОП– у розмірі 10 МЗП (у 2021 р. – 60 тис. грн., з 01.12.2021 р. – 65 тис. грн).