вгору

Затверджено Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати ПДВ

ДПС України наказом від 09.06.2023 р. № 446 затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на додану вартість.

Ця Методика призначена для застосування посадовими особами контролюючих органів при виконанні ними функціональних обов’язків і має роз’яснювальний та інформаційний характер. Вона не є вичерпною і може змінюватися та/або доповнюватися.

Для цілей, визначених цією Методикою, перевіркою вважається документальна перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати ПДВ.

Перевірка ПДВ передбачає такі напрями для дослідження:

  • формування податкових зобов’язань з податку на додану вартість;
  • формування податкового кредиту з податку на додану вартість;
  • повноти декларування податку на додану вартість.

Починати перевірку рекомендуємо зі встановлення правильності визначення бази оподаткування ПДВ, адже саме до неї застосовується відповідна ставка податку і відповідно визначається розмір податкового зобов’язання.

Першочерговим заходом під час проведення перевірки є ознайомлення з наказом про облікову та податкову політику платника податків. Надалі відповідно до затвердженої платником податків облікової політики доцільною є перевірка здійснених платником податків операцій з відображенням їх у бухгалтерському та податковому обліку.

Основними документами, які підлягають перевірці при обчисленні ПДВ, є первинні та інші документи, що підтверджують здійснення господарських операцій, та податкова звітність з податку на додану вартість, а саме:

  • податкова декларація з податку на додану вартість з додатками;
  • уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок з додатками;
  • розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.