вгору

Зміна адмінрайону СГ: куди сплачувати ПДФО та подавати Об’єднаний розрахунок?

Юрособа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених сплачувати податок відокремлених підрозділів, відокремлений підрозділ, який уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету ПДФО, за своїм місцезнаходженням одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів, сплачує (перераховує) суми утриманого ПДФО на відповідні рахунки, відкриті в органах, Держказначейства, за місцезнаходженням відокремлених підрозділів, а у випадках, передбачених ПКУ, – за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості). Це передбачено пп. 168.4.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

Якщо йдеться про фізособу, відповідальну за нарахування й утримання ПДФО, зокрема, податкового агента,сплата (перерахування) ПДФО здійснюється за місцем реєстрації у ДПС, а у випадках, передбачених ПКУ, – за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості). Норма – пп. «а» пп. 168.4.5 ПКУ. 

До відома! Згідно з пп. «б» п. 176.2 ПКУ особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, та платники ЄСВ зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях звітного кварталу) (далі – Обєднаний розрахунок), до ДПС за основним місцем обліку. 

Щодо зміни адмінрайону 

Відповідно до п. 10.2 розд. X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок № 1588), у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання та його реєстрації як платника податків за новим місцезнаходженням сплата визначених податковим законодавством загальнодержавних податків і зборів, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, та місцевих податків і зборів здійснюється за місцем попередньої реєстрації платника податків до закінчення поточного бюджетного періоду. 

При  цьому, нове місцезнаходження буде вважатися основним місцем обліку, а попереднє місцезнаходження неосновним, де він обліковуватиметься з відповідною ознакою (п. 10.13 розд. X Порядку № 1588). 

Якщо внаслідок зміни місцезнаходження юрособи або ФОП змінюється територія тергромади, такий платник податків обліковується: із визначенням кодів територій тергромади згідно з КАТОТТГ за попереднім та новим місцезнаходженням платника податків; до закінчення бюджетного періоду з ознакою щодо сплати за попереднім місцезнаходженням податків і зборів, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, та місцевих податків і зборів. 

Така ознака не встановлюється стосовно: 

  • юросіб, які включені до Реєстру неприбутківців; 
  • платників податків, включених до реєстру платників податків – нерезидентів; 
  • фізосіб-незалежників; 
  • відокремлених підрозділів юросіб (резидентів та нерезидентів). 

Підпунктом 1 п. 1 наказу Мінюсту  «Про проведення державної реєстрації в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць» від 09.06.2023 р. №2179/5, зокрема, встановлено, що незалежно від місцезнаходження юросіб, громадських формувань, що не мають статусу юрособи, проводяться такі реєстраційні дії у сфері держреєстрації юросіб, фізосіб – підприємців та громадських формувань:  

  • держреєстрація юросіб, громадських формувань, що не мають статусу юрособи, місцезнаходженням яких є АР Крим, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області, м. Севастополь; 
  • держреєстрація юросіб – релігійних організацій; 
  • держреєстрація юросіб, які належать до сфери управління центрального чи місцевого органу виконавчої влади або частка держави в статутному капіталі якої становить 100%, що проводиться за заявою уповноваженого органу управління відповідними об’єктами держвласності/корпоративними правами.

Дані про взяття на облік платника податків передаються до ЄДР у день взяття на облік у ДПС за новим місцезнаходженням/місцем проживання із зазначенням: дати та номера запису про взяття на облік, назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платника податків взято на облік (п. 10.11 розд. X Порядку № 1588). 

ПКУ не містить винятків щодо зміни місцезнаходження (місця проживання) платників податків з тимчасово окупованих рф територій на іншу територію України. 

Отже, у випадках зміни місцезнаходження (місця проживання) платників податків з ТОТ з 20.02.2014 р. АР Крим та м. Севастополя, та ТОТ України з 07.04.2014 р., що входить до складу Донецької та Луганської областей застосовуються загальні процедури зміни контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків, території тергромади або державної податкової інспекції яка є структурним підрозділом ДПС за основним місцем обліку платника податків (ДПІ обслуговування) відповідно до розд. Х Порядку № 1588. 

Таким чином, при зміні місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адмінрайону, СГ (у т. ч. ФОП) до закінчення поточного бюджетного року сплачує ПДФО за попереднім місцезнаходженням. При цьому, Об’єднаний розрахунок подається за основним місцем обліку, тобто до ДПС за новим місцезнаходженням. 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.07.