вгору

Зміни до адміністративного та кримінального кодексів щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг

ВРУ прийняла в другому читанні та в цілому урядовий проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального процесуального кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг (законопроект від 24.09.2021 р. № 6097).

Метою прийняття законопроекту є приведення положень Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального процесуального кодексу України у відповідність із Законом України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10. 2017 № 2155-VIII (далі – Закон № 2155), який набрав чинності 7 листопада 2018 року.

Згідно з пояснювальною запискою, прийняття акта забезпечить:

  • застосування нового понятійного апарату, запровадженого у зв’язку з прийняттям Закону № 2155;
  • спрощення порядку отримання електронних довірчих послуг посадовими особами уповноважених підрозділів Національної поліції, посадовими особами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, інспекторами з паркування;
  • забезпечення можливості використання посадовими особами уповноважених підрозділів Національної поліції, посадовими особами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, інспекторами з паркування наявних у них удосконалених електронних підписів, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів;
  • встановлення відповідальності за невиконання законних вимог посадових осіб органів Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України щодо усунення порушень законодавства у сфері електронної ідентифікації нарівні з відповідальністю у сфері електронних довірчих послуг.

Згідно з текстом законопроекту цей Закон набирає чинності через дев’ять місяців з дня його опублікування, крім підпункту 1 пункту 1 розділу І цього Закону (щодо змін в Кодекс про адмінпорушення), який набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування.