вгору

Зміни до форми податкової накладної та розрахунку коригування - 2022

Мінфін вніс зміни до форми податкової накладної та розрахунку коригування, а також до Порядку їх складання. Відповідні зміни затверджені наказом від 17.01.2022 р. №15.

Зміни стосуються платників ПДВ, які постачають тютюнові вироби, однак форми ПН та РК будуть оновлені для всіх платників ПДВ.

Нагадаємо нашим читачам, що згідно з Законом України від 30.11.2021 року № 1914-IX були внесені зміни до Податкового кодексу України, зокрема, з 01.01.2022 року діють зміни щодо порядку оподаткування ПДВ для операцій з постачання тютюнових виробів, а саме: встановлено окремий порядок визначення бази оподаткування на етапі першого постачання таких товарів їх виробниками та суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з такими виробниками, а також запроваджується пільговий режим оподаткування ПДВ (звільнення) на всіх наступних етапах постачання цих товарів.

Враховуючи зазначені зміни, Мінфін вніс відповідні зміни до форми ПН, РК та Порядку їх заповнення.

Так, у формі ПН викладено в новій редакції:

  • назву графи 7 Розділу Б: «Ціна постачання одиниці товару/послуги або максимальна роздрібна ціна товарів без урахування податку на додану вартість»;
  • виноску – «1»: «1 У порядковому номері після символа "/" зазначається код 2 - у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених в пункті 16-1.3 статті 16-1 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України", або код 5 - у разі складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції, або код 6 - у разі складання податкової накладної для операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни.»;
  • назву графи 6 у формі додатка 1 до податкової накладної: «ціна одиниці товару/послуги або максимальна роздрібна ціна товарів без урахування податку на додану вартість».

У РК викладено в новій редакції:

  • назву графи 8: «ціна постачання товарів/послуг або максимальна роздрібна ціна товарів»;
  • назву графи 9: «ціна або максимальна роздрібна ціна (-) (+)»;
  • виноску "1": «1 У порядковому номері після символа "/" зазначається код 2 - у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених в пункті 16-1.3 статті 16-1 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України", або код 5 - у разі складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції, або код 6 - у разі складання податкової накладної для операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни.».

Також внесено зміни до Порядку заповнення податкової накладної, зокрема, доповнено Порядок такими вимогами:

  • платники ПДВ у разі здійснення операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни, складають окремі податкові накладні та зазначають у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код «6»;
  • у разі складання податкової накладної на операції з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни, у графі 7 зазначається максимальна роздрібна ціна товару без урахування податку на додану вартість.

Цей наказ набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування (на час написання матеріалу не опубліковано, планується до опублікування 15.02.2022 року).

Отже, чекаємо на оновлені форми ПН та РК. Слідкуйте за нашими матеріалами.