вгору

Зміни щодо контролю за виконанням нормативу робочих місць

Уряд постановою від 02.06.2023 р. № 553 «Деякі питання організації працевлаштування осіб з інвалідністю», зокрема:

Зокрема, у постанові № 70 внесено зміни у Порядок проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю. Назву Порядку викладено в такій редакції: «ПОРЯДОК контролю за виконанням нормативу робочих місць та перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема шляхом його зарахування».

Як повідомила Н. Южаніна на своєму Телеграм-каналі, Кабмін постановою №553 спростив проведення позапланових перевірок підприємств за зверненням фізичних осіб.

Йдеться про можливість здійснення позапланових перевірок підприємств за зверненням фізособи, яка постраждала від діяльності компаній, без погодження з Мінекономіки.

Зокрема, визначено, що позапланова перевірка проводиться за зверненням фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинили шкоду її (їх) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, у разі подання документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).

Наразі позапланова перевірка за зверненням людей, які постраждали чи вважають себе постраждалими від діяльності підприємств, може відбуватися лише за умови наявності погодження з Міністерством економіки.

Строк проведення позапланової перевірки не змінюється: він і надалі не повинен перевищувати 10 робочих днів, а щодо суб’єктів господарювання, які належать до суб’єктів малого підприємництва, – 2 робочих днів.

Постанова набрала чинності з 09.06.2023 року.