вгору

Змінились строки проведення фізособою звірки даних, використаних ДПС для розрахунку МПЗ

Для фізосіб – власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, загальне мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ) визначається контролюючим органом (абз. другий пп. 170.14.6 Податкового кодексу України, далі – ПКУ). 

У разі незгоди платника податку з визначеним ДПС загальним МПЗ та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні (далі – ППР) сумою річного податкового зобовязання з ПДФО такий платник податку має право у порядку, встановленому ст. 42 ПКУ, звернутися до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми ПДФО, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо: 

  • земельних ділянок, що знаходяться у платника податку у власності та/або постійному користуванні або в оренді (суборенді, емфітевзисі), їх нормативної грошової оцінки та площі; 
  • суми доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції; 
  • суми сплачених податків, зборів, платежів. 

До прийняття змін, внесених Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» від 23.02.2024 р. № 3603-ІХ, фізособи були обмеженні 30 днями з дня вручення ППР на звернення до ДПС для проведення звірки даних. 

Відповідне роз’яснення надане ДПСУ в Інформаційному листі № 2/2024. 

Про це інформує Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.