вгору

Знову планують внести деякі зміни у порядок використання РРО

20.11.2019

У ВРУ зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо розвитку малого бізнесу та заходів з детінізації обігу товарів і послуг (законопроєкт  від 15.11.2019 №2453).

Даним законопроєктом планується внести зміни у порядок застосування РРО, у тому числі це стосується прийнятих змін щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг.

А саме, змінами пропонується:

1. виключити обов’язок використання РРО суб'єктами господарювання (в т.ч. Інтернет-магазинами), які отримують платежі за надані товари (послуги) в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо). При цьому вказані суб’єкти господарювання матимуть право застосовувати РРО, за бажанням;

2. виключити можливість застосування відповідальності до суб'єктів господарювання, які здійснюють доставку товарів, за те, що вони на місці проведення розрахунків не зберігають отримані кошти.

3. зменшити розміри деяких фінансових санкцій за порушення вимог застосування РРО до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції. Так, пропонується внести зміни до ст. 17 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" від 06.07.1995 р.№ 265/95-ВР. Зокрема, передбачено застосування відповідальності  за непроведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО з фіскальним режимом роботи; невідповідність на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів  сумі коштів, зазначеній у денному звіті, більше ніж на 10 відсотків розміру мінімальної зарплати; невидачу відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції:

  • вчинене вперше - 1 гривня;
  • за кожне наступне вчинене порушення - 100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

Нагадаємо, що останніми змінами до Закону № 265, які набирають чинності з 19.04.2020 року  (за виключенням деяких норм), було скасовано штраф у розмірі 1 грн. за вищезазначені порушення.

У разі прийняття даного законопроєкту планується, що зміни наберуть чинності разом із законами про детінізацію розрахунків, тобто з 19.04.2020 року.