вгору

Звільнили працевлаштованого безробітного: що з компенсацією ЄСВ?

Так, за певних умов, може. 

Нагадуємо нашим читачам, що Порядок компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця затверджено постановою КМУ від 18.04.2023 р. № 338 (далі – Порядок). Про прийняття цого Порядку ми повідомляли тут

Пунктом 9 Порядку передбачено, що у разі звільнення працівника, за якого виплачувалася компенсація, до закінчення дворічного строку з дня працевлаштування з підстав, передбачених п. 1 ч. першої ст. 36 або п. 1 ч. першої ст. 40 Кодексу законів про працю України, сума виплачених коштів повертається у повному обсязі до бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю – у разі працевлаштування особи з інвалідністю), крім випадку, коли на його робоче місце роботодавцем працевлаштовано іншого зареєстрованого безробітного за направленням центру зайнятості до закінчення дворічного строку. 

Якщо інший зареєстрований безробітний працевлаштований на місце звільненого працівника у строк, що не перевищує 60 календарних днів, виплата компенсації зберігається. 

Тривалість виплати компенсації та строк працевлаштування обчислюються сумарно з дати працевлаштування першого безробітного, враховуючи строки виплаченої компенсації та перерви між працевлаштуванням безробітних. 

Про це інформує Київський обласний центр зайнятості. 

Про новий порядок надання компенсацій роботодавцям за працевлаштування окремих категорій зареєстрованих безробітних читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.