вгору

Звіт про платежі на користь держави в складі фінансової звітності за МСФЗ

Звіт про платежі на користь держави та фінансова звітність складена на основі таксономії 

Вперше в рамках схваленого 9 грудня 2023 року на засіданні Комітету з управління системою фінансової звітності електронного формату Таксономії UA МСФЗ XBRL 2022 року до переліку звітів (в т.ч. приміток) був включений Звіт про платежі на користь держави у вигляді окремого та єдиного звіту – [102000] ЗВІТ (консолідований звіт) про платежі на користь держави.  

В розрізі розкриття та відображення інформації звіт [102000] максимально узгоджений з діючими затвердженими нормативно-правовими документами, а саме:  

Фактично йде мова про агрегований та уніфікований єдиний звіт, що є прямим віддзеркаленням інформації, викладеної в: 

  • Звіті про платежі на користь держави; 
  • Консолідованому звіті про платежі на користь держави; 
  • Звіті про платежі на користь держави підприємств, що здійснюють заготівлю деревини. 

Ярлики звітності розширення таксономії: Загальна таксономія 210_310 та Загальна таксономія 220_320 містять в своєму складі ідентифікатори форм І1020004/_, Х1020004/_ в періодах «Рік» - «2022/20__» з повним набором стандартних функціональних операційних можливостей (поряд з іншими формами) – рис. 1-2.  

Звіт про платежі на користь держави, нова форма звітності, фінансова звітність за МСФЗ

Рис. 1 

 Звіт про платежі на користь держави, нова форма звітності, фінансова звітність за МСФЗ

Рис. 2 

Головною новацією звіту [102000] в порівнянні з іншими звітами/примітками блоку МСФЗ є присутність табличних форм з горизонтальними динамічними записами, оскільки кількісно інформація не регламентована по переважній більшості звіту. Заповнення даних по кожному наступному динамічному запису відбувається шляхом додавання нових рядків – рис. 3, або копіювання попередньо створених рядків з подальшим коригуванням – рис. 4-5.  

Звіт про платежі на користь держави, нова форма звітності, фінансова звітність за МСФЗ

Рис. 3 

Рис. 4 

Рис. 5 

За замовчуванням, виходячи з технічної документації, в звіті [102000] закладені калькуляційні розрахунки та введені контролі/попередження. 

Технічна здатність обробки даних звіту [102000] через застосування файлів завантаження даних в модуль МСФЗ (експорт/імпорт) – документи «МЕІ/Х000100_/_а» також доступна користувачам, що використовують цей інструмент в своїй роботі. 

 Передумови появи Звіту про платежі на користь держави 

В рамках євроінтеграційних кроків в нашій країні був прийнятий та успішно затверджений цілий ряд нормативно-правових документів, покликаний наблизити законодавство України до вимог та стандартів ЄС. Директива Європейського Парламенту та Ради ЄС у сфері бухгалтерського обліку та аудиту – Директива 2013/34/ЄС, Директива 2006/43/ЄС про обов'язковий аудит річної звітності та консолідованої звітності, міжнародний стандарт ІПВГ (Ініціатива Прозорості Видобувних Галузей) не стали виключенням.  

Перелічені вище Директива 2013/34/ЄС та стандарт ІПВГ фактично ознаменували появу нового виду звітності великих підприємств та суб’єктів суспільного інтересу, зайнятих в добувній та лісозаготівельних галузях ЄС – Звіт про платежі на користь урядів. Ключовими цілями якого стало дотримання принципів корпоративної соціальної відповідальності та забезпечення прозорості виплат від підприємств вищевказаних галузей перед громадянами. 

Україна успішно перейняла практику застосування Звіту про платежі на користь урядів у вигляді складання та подання Звіту про платежі на користь держави, попередньо адаптувавши власну законодавчу базу.  

Нормативно-правове підґрунтя Звіту про платежі на користь держави 

Основні норми щодо форми, змісту та строків подання вказаного звіту регулюються: 

Головні положення щодо змісту та процедури складання звіту про платежі на користь держави 

Звіт про платежі на користь держави – документ, що містить узагальнену інформацію про діяльність суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях або заготівлю деревини, а також деталізовану інформацію про податки і збори, інші платежі, що були сплачені або належні до сплати на користь держави відповідно до Закону № 996

Таблиця 1 

Ключові аспекти розкриття інформації звіту 

Суб’єкти видобувної галузі 

Суб’єкти лісозаготівельної галузі 

Деталізовані відомості про платежі: 

загальна сума платежів, загальна сума за кожним видом платежів; 

загальна сума платежів із рентної плати, плати за землю та екологічного податку щодо кожної окремої проектної діяльності. 

Узагальнені дані про діяльність СГ: 

опис виду діяльності у видобувній галузі, у зв’язку з якою здійснювалися платежі; 

перелік окремих видів проектної діяльності, які прямо чи опосередковано реалізуються та основні характеристики такої діяльності; 

участь у соціальних проектах чи програмах та загальна сума платежів щодо кожного соціального проекту чи програми; 

обсяги видобутку за видом відповідної проектної діяльності; 

середньооблікова кількість працівників; 

обсяги фінансування та допомоги, отриманих від органів державної влади та органів місцевого самоврядування тощо. 

Деталізовані відомості про платежі: 

податок на прибуток підприємств; 

частину чистого прибутку, що вилучається до бюджету; 

дивіденди; 

рентну плату; 

екологічний податок; 

збори та інші платежі, зокрема податок на майно (земельний податок) тощо. 

Суб’єктами звітування за Звітом про платежі на користь держави виступають: 

  1. суб’єкт господарювання, який здійснює діяльність у видобувних галузях, - фізична особа - підприємець чи юридична особа, яка здійснює діяльність у сфері геологічного вивчення надр, у тому числі з дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, видобування корисних копалин загальнодержавного значення, реалізації видобутої продукції, відповідно до спеціального дозволу на користування надрами та угоди про умови користування надрами, на підставі договору (угоди) щодо користування надрами, та/або діяльність з транспортування трубопроводами природного газу, нафти та газового конденсату, у тому числі з метою транзиту. До суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, також відносяться суб’єкти господарювання - учасники договору про спільну діяльність незалежно від їх володіння спеціальним дозволом на користування надрами, на підставі якого здійснюється відповідна проектна діяльність; 
  1. підприємства, що здійснюють заготівлю деревини - підприємства, які займаються лісозаготівлею щодо здійснення спеціального використання лісових ресурсів, зокрема заготівлею круглого лісоматеріалу для деревообробної промисловості; заготівлею круглого лісоматеріалу, який використовують в необробленому вигляді, такого як рейки, огорожі, стовпи та жердини; збиранням та заготівлею паливної деревини; збиранням та заготівлею відходів паливної деревини, які залишилися після її заготівлі; заготівлею деревного вугілля в лісі (традиційним методом).  

Звітним періодом є календарний рік, який починається з 01 січня кожного року та закінчується 31 грудня того самого року.  

Періодичність подання - щорічно, до 1 вересня року, що настає після звітного періоду (видобуток корисних копалин); не пізніше 28 лютого наступного за звітним року (заготівля деревини). 

Терміни оприлюднення: 

до 30 квітня року, що настає за звітним періодом (видобуток корисних копалин);  

до 1 червня року, що настає за звітним періодом (заготівля деревини). 

Суб’єктами перевірки виступають органи, до сфери управління яких належать підприємства. 

Акцентуємо увагу користувачів, Звіт про платежі на користь держави не є складовою фінансової звітності, лише подається разом з такою звітністю, – віднедавна в контексті фінансової звітності за МСФЗ (формат iXBRL).