вгору

Звітність з ПДВ для платника єдиного податку: квартальна чи місячна?

Звітним (податковим) періодом для подання звітності з ПДВ є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених Податковим кодексом України (далі – ПКУ), - календарний квартал. Це передбачено вимогами п.202.1 ПКУ.

Тобто, платники єдиного податку, поряд із застосуванням звітного періоду – календарний місяць, можуть обрати квартальний податковий період.

У разі обрання квартального звітного періоду платник єдиного податку разом з декларацією за останній звітний місяць подає заяву про вибір квартального звітного періоду (п.202.2 ПКУ).

Форму такої заяви наведено в додатку 1 до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.

При цьому, в заяві слід зазначити наступне:

«Відповідно до пункту 202.2 статті 202 розділу V Податкового кодексу України обираємо квартальний податковий період, починаючи з 01 січня 20__ року. При цьому повідомляємо, що є платником єдиного податку за ставкою ____ відсотків з _____ кварталу 20__ року».

Отже, платником єдиного податку, що обирає квартальний звітний (податковий) період, в заяві зазначаються відомості щодо дати, з якої обирається квартальний період, дата, з якої платник податку перебуває на єдиному податку та ставка єдиного податку на дату подання заяви.

Квартальний звітний період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року до кінця такого року або до переходу на загальну систему оподаткування.

Про це нагадали податківці ГУ ДФС у Запорізькій області.

Зверніть увагу!

Якщо платник податку разом із декларацією з ПДВ за наслідками останнього звітного місяця календарного року не подав до фіскального органу зазначену заяву, такий платник зобов’язаний з першого звітного періоду наступного календарного року застосовувати місячний звітний період.

Крім того, у разі якщо платник ПДВ, який застосовував спрощену систему оподаткування, переходить на загальну систему оподаткування, такий платник зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з першого місяця переходу на загальну систему оподаткування.

У такому випадку податкова декларація з ПДВ подається за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

До відома!

Декларація з ПДВ подається в електронному вигляді засобами електронного зв’язку відповідно до порядку підготовки і подання податкових документів.

Через програму M.E.Doc можна подавати електронну звітність до всіх контролюючих органів, а також реєструвати податкові накладні і розрахунки коригування.