вгору

Звітування ФОП – платників єдиного податку за новою формою декларації: коли вперше?

Нагадуємо нашим читачам, що наказами Мінфіну України від 24.11.2022 р. № 394 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578» та від 15.12.2022 р. № 438 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 24 листопада 2022 року № 394» внесені зміни до форм податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця та податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи, зокрема, доповнено додатком з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік. Накази опубліковано 30.12.2022 р. в “Офіційному віснику України” № 101. Про затвердження нових форм декларацій для єдинників ми повідомляли тут.

Відповідно до п 46.6 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Згідно з п. 297-1.1 ПКУ платники єдиного податку – власники, орендарі, користувачі на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у т. ч. щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік.

https://lh3.googleusercontent.com/_CZ-IMERtbYXxRxos1IxXKgv5ihnidYepWg-Vth2aU_8XT30GmmeQ3iOy-BCYSz8rX5cwPexgcnDehdhbYoxJ1iBSzuW-AkFSGKbfpSI9-tzUsJjbCJiTvXbQfHzoW9CyPSj_71ZcdaAVL-ggSzdKy_bjn75rPlSY_kijABSlGAFny6-c0z969RTb2I0fQ Згідно з п. 64 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.

Платники єдиного податку – фізичні особи – підприємці першої – третьої груп, у яких виникає обов’язок визначити мінімальне податкове зобов’язання, вперше подають податкову звітність за новою формою разом з додатком 2 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» за 2022 рік.

Платники єдиного податку четвертої групи – фізичні особи – підприємці вперше подають податкову звітність за новою формою разом з додатком 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» за 2022 рік та з розрахунком єдиного податку на поточний 2023 рік.

Про це інформує ДПСУ.

Звертаємо увагу! Нові форми декларацій з’являться у найближчих оновленнях програми M.E.Dоc:

  • F0103406 – для декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (1 та 2 груп – річна);
  • F0103308 – для декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (3 група – квартальна);
  • F0103805 – для декларації платника єдиного податку четвертої групи (фізособи).