вгору

Електронні ТТН: коли очікувати впровадження?

31.07.2023

Розмови про впровадження е-ТТН тривають, а днем старту їх обовʼязкового застосування раніше називали 1 серпня 2023 року. Проте, зараз впровадження продовжує перебувати на стадії експерименту, участь у якому лишається добровільною. Але, скільки триватиме період невизначеності щодо е-ТТН і що робити бізнесу вже сьогодні, – про це й поговоримо.

Зараз триває добровільне тестування електронних ТТН, і до нього з кожним днем приєднується все більше підприємців. Подробиці тестування та як до нього приєднатися — дізнавайтесь за посиланням

Відповідно до законодавства, про обовʼязок перейти виключно на електронні ТТН все ж поки що не йдеться. І хоч остання зустріч між провайдерами й учасниками проєкту відбулася зовсім нещодавно — 6 липня, однак інформації про обовʼязкове застосування е-ТТН з 1 серпня, не анонсується. 

Отже, зараз маємо наступне: 

  • е-ТТН продовжує перебувати на етапі тестування;
  • на період тестування використання е-ТТН лишається добровільним; 
  • зараз, використання електронних ТТН всіма трьома учасниками вантажоперевезення передбачає наявність однієї  паперової копії з усіма підписами. Саме вона знадобиться вам у випадку перевірки Державною службою з безпеки на транспорті.

Звісно після того е-ТТН стане обов’язковою, її не потрібно буде дублювати в паперовій формі. Але коли саме відбудеться впровадження — поки невідомо.  

Єдине, що відомо напевно — Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України ухвалило рішення про відтермінування запровадження обов’язкового використання е-ТТН. Тож, у цьому році використання е-ТТН все ще буде на добровільних основах. 

Але всі ми добре розуміємо, що обовʼязкове впровадження е-ТТН обовʼязково відбудеться, а його тимчасове відтермінування — це хороша можливість підготуватися до цього. Вже зараз доступні для тестування готові рішення для роботи з е-ТТН, що дають змогу цілком безоплатно спробувати електронні накладні у роботі, отримати всі необхідні консультації щодо впровадження та добре підготувати свій бізнес до майбутніх змін. 

Коли 1 лютого 2023 року розпочалося тестування рішень для роботи з е-ТТН, ми, як провайдер, вже були готові. Так, за період тестування до нас за консультацією звернулося вже близько 500 компаній.

Кожному, хто звертається до нас за консультацією, ми можемо запропонувати дієве рішення для роботи з документами, що супроводжує перевезення товарів.

Сьогодні вже презентовано два готові рішення:

  • «СОТА API Е-ТТН» — забезпечує інтеграцію з зовнішніми системами, що дозволяє виконати повний документообіг документами з ЦБД ІКС.
  • Вебкабінет «СОТА Е-ТТН» — рішення, що дозволяє, створювати, редагувати та мати доступ до необхідних документів усім, хто бере участь у перевезенні.

Приєднуйтесь до тестування, адже запуск централізованої системи по роботі з е-ТТН у дослідну експлуатацію обовʼязково відбудеться. А ви вже зараз можете розпочати підготовку свого бізнесу до впровадження е-ТТН та бути спокійними, завдяки надійним рішенням від Linkos Group.

Рекомендуємо також слідкувати за нашим новинами, щоб бути в курсі всіх важливих і потрібних новин для вашого бізнесу про проєкт е-ТТН і не тільки.

Також читайте наші попередні матеріали, щоб дізнатися більше корисної інформації щодо впровадження е-ТТН: