вгору

Оновлена таксономія 2023: все, що потрібно знати

30.01.2023

таксономія медок

У минулому році, 6 лютого, схвалено електронний формат Таксономії UA МСФЗ XBRL 2021 року (v.1.1) для подальшого використання під час складання фінансової звітності в електронному форматі за 2021 рік та проміжної фінзвітності у 2022 році. У 2023 році вже доступна нова таксономія, яку потрібно вже розпочинати подавати.

Тож, зараз визначені особливості подання фінзвітності на основі таксономії, встановлені терміни та особливості подання з урахуванням воєнного стану. Тож, пропонуємо детальніше розглянути всі важливі аспекти подання фінзвітності, які вже зараз мають знати усі звітувальники. 


Тонкощі подання фінзвітності


Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомляє, що всі відповідальні особи та підприємства, вже можуть розпочати подавати фінзвітність на основі таксономії в єдиному електронному форматі. Зокрема, мовиться про початок подання до Центру збору фінансової звітності «Система фінансової звітності» в електронному форматі фінансової та консолідованої фінзвітності за 2021 рік, а також проміжної фінансової консолідованої фінзвітності за 2022 рік, що складена на основі таксономії фінзвітності за міжнародними стандартами.

Так, ще з 10 січня 2023 року усім суб’єктам звітування, що зареєстровані у Центрі збору фінансової звітності, були відправлені шаблони звітів в особисті користувацькі кабінети за відповідний звітний період, враховуючи метод складання звітності, який обрав для себе звітувальник у 2021 році.


Подання звітності під час воєнного стану 


Законом України від 16.11.2022 № 2738-ІХ продовжено дію воєнного стану до 19 лютого 2023 року. Відповідно, 90 днів, протягом яких можна подати фінзвітність, закінчуються 20 травня цього року.

Відповідно до Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» фізособи, ФОП та юрособи можуть подавати документи в електронному чи паперовому вигляді протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи.

Водночас, під час формування запиту про подання фінзвітності на основі Таксономії UA МСФЗ XBRL у Системі фінансової звітності передбачається обов’язкове заповнення кінцевого строку її подання. Тому технічні дати кінцевого терміну, до якого необхідно подати електронний документ звітності, вже визначені.


Терміни подання звітності 


Отже, враховуючи настання звітного періоду для складання річної звітності за 2022 рік, передбачені такі технічні терміни подання фінзвітності на основі таксономії в електронному вигляді:

  • Фінансова звітність за 2021 рік – 01 березня 2023 року;
  • Перший квартал 2022 року – 31 березня 2023 року;
  • Перше півріччя 2022 року – 20 травня 2023 року;
  • Дев’ять місяців 2022 року – 20 травня 2023 року.


Однак, Центр збору фінзвітності «СФЗ», незважаючи на запропоновані терміни подання фінзвітності за минулі звітні періоди, просить докласти максимум зусиль для подання фінзвітності в е-вигляді за 2021 рік та проміжної фінансової звітності за 2022 рік. Це потрібно, щоб отримати достовірну порівняльну інформацію для складання річної фінзвітності в електронному вигляді за 2022 рік.


Як подати звітність у M.E.Doc?


Відповідно до нововведень у законодавстві щодо подання фінзвітності, ми також подбали про реалізацію необхідних оновлень у програмі M.E.Doc. Зокрема тепер у програмі є:

  • оновлені форми звітності відповідно до нової таксономії UA XBRL МСФЗ 2021 для пакета «Загальна таксономія 210_310» модуля «Фінансова звітність за МСФЗ» (формат iXBRL);
  • новий ярлик для пакету звітності, що створюється відповідно до таксономії;
  • реалізовано створення нових версій документів МСФЗ під час копіювання та імпорту звітів попередніх версій;
  • в останньому оновлені також є нова форма — Таксономія для банків 2021.

Важливо! Для того, щоб отримати доступ до нового функціоналу «Таксономія-2021», оновіть, будь ласка, програму до версії 11.02.095. 
 


 

Щоб вам було максимально зручно заповнити нові звіти, наші експерти вже підготували для вас детальні описи:

Крім того, ми подбали про те, щоб ви могли легко та швидко створити та подати всі необхідні звіти у програмі M.E.Doc та створили серію відеоматеріалів для вас: оновлений плей-лист таксономії.

Пам’ятайте, якщо у вас раптом виникнуть труднощі чи запитання під час подання фінзвітності у M.E.Doc, ви завжди можете звернутися до наших фахівців, обравши зручний для вас спосіб зв’язку. 

Скористайтесь зручним чатом безпосередньо у програмі M.E.Doc з фахівцями технічної підтримки. 

Напишіть у наш чат-ботом у Телеграмі для оперативного зв’язку, або зверніться до нас просто у месенджері нашої сторінки у Фейсбук.

Якщо ж ви перебуваєте у будь-якому регіоні України, ви завжди можете зв’язатися з дилером M.E.Doc у вашому місті.

Працюємо, щоб ваша робота з електронними документами була максимально комфортною за будь-яких умов та з урахуванням усіх нововведень.