вгору

Прийнято рішення про тимчасову зупинку СМ КОР

08.12.2017

Сьогодні, 8 грудня 2017 року, на Урядовому порталі з’явилося повідомлення Міністерства фінансів України про рішення щодо тимчасового призупинення роботи Системи моніторингу ризиків з ПДВ.

Як зазначається у повідомленні,  СМ КОР, запроваджена задля упередження схем з розкрадання ПДВ, на сьогодні залишається додатковим адміністративним навантаженням на бізнес та через недосконалість блокує податкові накладні реального сектору економіки.

У зв’язку із зазначеним Міністерство фінансів  разом з комітетом ВР з питань податкової і митної політики прийняли спільне рішення зупинити роботу системи ризиків з ПДВ для того, щоб разом з експертами, бізнесом та народними депутатами доопрацювати систему з тим, щоб боротьба зі схемами з розкрадання ПДВ не завдавала шкоди сумлінним платникам податків.

Відповідне рішення було підтримане Верховною Радою учора, 7 грудня 2017 року, у процесі обговорення і прийняття проекту Закону України від 14.11.2017 р. N 6776-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

Детальніше про подію дізнаємось після офіційного оприлюднення тексту Закону.

Новину доповнено

Всі податкові накладні, реєстрація яких зупинена відповідно до критеріїв оцінки ступеня ризиків, мають бути зареєстровані в Єдиному реєстрі з 02.01.2018.

Ця норма не буде розповсюджуватися на такі ПН/РК:

- станом на 1 грудня 2017 року не подані пояснення та документи;

- станом на 1 грудня 2017 року прийнято рішення про відмову в реєстрації та по яких не розпочаті процедури адміністративного або судового оскарження.

Податкові накладні, реєстрація яких зупинена з 1 грудня та по яких платником податку після 1 грудня подані пояснення і копії документів мають бути прийняті протягом 5 робочих днів. У разі, якщо у цей строк не прийнято та/або не надіслано платнику податку рішення про реєстрацію або відмову у реєстрації ПН/РК, реєстрація таких накладних здійснюється на наступний робочий день, за днем закінчення терміну розгляду пояснень і документів платника податку.

Нові норми вступають в силу з наступного дня після опублікування закону.

СМКОР призупиняє дію на два місяці. За цей час від набрання законом №6776-д чинності Кабінет міністрів має визначити новий порядок дії системи блокування податкових накладних.

Між собою спеціалісти вбачають таку долю податкових накладних:

  • Ті ПН, що були заблоковані до 01.12.17р. мають автоматично зареєструвати 02.01.2018р. за умови здійснення активних дій платниками податків по розблокуванню станом на 01.12.2017р., тобто був поданий «виправдовувальний» пакет документів зі скаргами та адмінпозовами.

Але не зрозумілий статус тих ПН, за якими були спрямовані скарги поштою і повернуті в зв'язку із закінченням строків зберігання кореспонденції; за якими були отримані негативні рішення комісії ДФС (адже в принципі в обох випадках процедура адміноскарження починалася до 01.12.17р.); по яких не закінчився строк для адміноскарження станом на 01.12.17р .; не відкрите на ту ж дату судове провадження, але позови були направлені і таке інше.

  • «Грудневі» ПН (з 01.12.17р.) підпадають під «старі» норми так званої «мовчазної згоди».

В принципі, тут все просто - до моменту вступу в силу положень закону (6776-д) працюють «старі» правила (тобто якщо по спрямованому пакету документів із розблокування ПН немає рішення протягом 5 робочих днів, то ПН реєструється)!

Але поки що не було інформації щодо того, чи буде таке правило працювати в автоматичному режимі.