вгору

Трансфертне ціноутворення

05.09.2017

Затверджено форму Повідомлення про укладання  форвардного або ф’ючерсного контракту.

В 196 оновленні програми M.E.Doc випущено нову форму - J0147701 Повідомлення про укладання форвардного або ф’ючерсного контракту. Вказана форма затверджена наказом Міністерства фінансів України від 03.07.2017 р. № 621, який набуде чинності із дня його офіційного опублікування.

Повідомлення складається окремо за кожним форвардним або ф’ючерсним контрактом із зазначенням стислого опису товару (у т.ч. коду УКТ ЗЕД), його кількості та ціни, умов поставки товару та терміну виконання контракту.

Нагадуємо, що 1 січня 2017 року відповідно до положень ст. 39 ПКУ у разі здійснення контрольованих операцій за форвардним або ф'ючерсним контрактом порівняння цін проводиться на підставі інформації про форвардні або ф`ючерсні ціни на дату, найближчу до дати укладення відповідного форвардного або ф`ючерсного контракту, а у випадку імпорту/експорту біржових товарів на підставі форвардних або ф'ючерсних контрактів — на підставі біржових котирувань відповідного товару за декаду, що передує даті укладення відповідного форвардного або ф'ючерсного контракту.

Вказані норми ПКУ можуть бути застосовані платником податків лише за умови повідомлення податкового органу про укладення відповідного форвардного/ф`ючерсного контракту протягом 10 робочих днів з дня його укладення.

Як зазначають податківці, така умова передбачена «з метою запобігання маніпулюванню датами таких контрактів для вибору та фіксації «вигіднішої» дати з точки зору мінімізації податкових зобов’язань».