вгору

15 серпня – операційний день для реєстрації податкових накладних

Нагадаємо нашим читачам, що згідно з п. 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 № 1246якщо граничні строки реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.

Граничні строки реєстрації ПН та/або РК у Єдиному реєстрі податкових накладних встановлені п. 201.10 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). А саме, реєстрація ПН та/або РК повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

  •  для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  •  для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  •  для зведених ПН та/або РК до таких зведених ПН, складених за операціями, визначеними п. 198.5 ПКУ та п 199.1 ПКУ, – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені;
  •  для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Отже, 15.08.2021 року (неділя), незважаючи не те, що є вихідним днем, буде останнім днем для реєстрації ПН/РК, складених з 16 по 31 липня (включно) 2021 року.

При цьому операційний день триває в робочі дні з 8-ї до 20-ї години. Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки Реєстру, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків.

Тобто, зареєструвати ПН/РК потрібно до 20-00 години 15.08.2021 року. На підтвердження реєстрації ПН/РК повинна прийти квитанція про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації ПН/РК.

До відома! Зручно створювати та реєструвати в ЄРПН податкові накладні (J/F1201012) та розрахунки коригування (J/F1201212) у програмі M.E.Doc. Про останні зміни до ПН/РК дивіться тут.