вгору

Алгоритм заповнення додатка 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» (ДЗ) до декларації з ПДВ

Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 (далі – Порядок).

Згідно з Порядком таблиця 1 додатка 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» (ДЗ) (далі – додаток 3) до податкової декларації з ПДВ (далі – декларація ) заповнюється наступним чином:

  • у графі 3 рядка 1 зазначається сума від’ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200-1.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) на момент подання декларації, за вирахуванням суми, зарахованої у зменшення суми податкового боргу з ПДВ (рядок 20 – рядок 20.1 декларації);
  • у графі 3 рядка 2 відображається сума з рядка 1, що є фактично сплаченою у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Держбюджету України;
  • у графі 3 рядка 3 – сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню та яка переноситься до рядка 20.2 декларації, яка не може перевищувати значення рядка 2.

Сума ПДВ, фактично сплачена у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Держбюджету України (сума рядка 2 таблиці 1 додатка 3), розшифровується в таблиці 2 додатка 3 до декларації.

В цій таблиці зазначається індивідуальний податковий номер контрагента, за рахунок якого виникла сума від’ємного значення, за хронологією її виникнення, починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом.

У графі 5 таблиці 2 відображаються суми від’ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200-1.3 ПКУ на момент подання декларації, за вирахуванням суми, зарахованої у зменшення суми податкового боргу з ПДВ (рядок 20 – рядок 20.1 декларації).

При цьому в графі 6 таблиці 2 додатка 3 до декларації проставляється позначка «+» у випадку, якщо сума від’ємного значення, вказана у графі 5, отримана правонаступником від реорганізованого платника податку.

У графі 7 відображаються суми від’ємного значення, що є фактично сплачені у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Держбюджету України, а у разі відсутності оплати проставляється прочерк.

Тобто «Усього» по графі 5 таблиці 2 має дорівнювати сумі з графи 3 рядка 1 таблиці 1, а «Усього» по графі 7 таблиці 2 має дорівнювати сумі з графи 3 рядка 2 таблиці 1.

Відповідний алгоритм заповнення додатка 3 декларації з ПДВ розміщений Офісом великих платників податків ДФС.

Нагадуємо нашим користувачам, що ідентифікатор декларації з ПДВ – J(F)0200120, додатку 3  – J0200620, F0200520. Для перевірки заповненої звітності користуйтесь клавішами F4 – F6.

Додатково читайте про порядок заповнення оновленої форми декларації з ПДВ у Блозі бухгалтера.