вгору

Базові гарантії розміру мінімальної зарплати медикам на 2023 рік

Уряд встановив фінансові гарантії для медиків. У 2023 році мінімальна заробітна плата для лікаря та фармацевта має становити не менше ніж 20000 грн, медичної сестри/брата та фахівця із реабілітаціїне менше ніж 13500 грн. Це лише мінімальний рівень заробітної плати, гарантований державою медикам, які працюють повний робочий день.

Під час обчислення розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру враховуються основна, додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Гарантії щодо виплати базової заробітної плати поширюватимуться на ті медичні заклади, які мають договори із НСЗУ за Програмою медичних гарантій, при цьому їх фонд оплати праці з нарахуваннями за поточний місяць не має перевищувати 85% грошового доходу, отриманого у поточному місяці, з урахуванням накопичених залишків.

Для лікарів «первинки» та медичних сестер, які працюють з ними, умовою для отримання вищезгаданої зарплати є мінімум 70% від оптимальної кількості укладених декларацій з пацієнтами.

Вищезгаданий рівень заробітної плати не є фіксованим і може бути збільшений керівником закладу охорони здоров’я шляхом встановлення доплат та надбавок з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи.

Про це повідомлено на Урядовому порталі.

Відповідну постанову “Деякі питання оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я” прийнято КМУ від 13.01.2023 р. № 28.