вгору

Безкоштовні санаторні путівки працівникам: що з ЄСВ?

Відповідно до п. 1 ч. першої ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI базою нарахування ЄСВ для підприємств, установ та організацій, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, є сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума винагороди фізосіб за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ встановлено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5 (далі – Інструкція № 5).

Вартість путівок працівникам та членам їхніх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства (крім випадків, указаних у п. 3.2 Інструкції № 5), входять до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Це визначено пп. 2.3.4 Інструкції № 5.

Отже, вартість путівки, що надається підприємством (роботодавцем) працівнику, є базою нарахування ЄСВ. 

Про це інформують у ГУ ДПС у Черкаській області. 

Про те, чи нараховувати ЄСВ на лікарняні звільненому працівнику, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері.