вгору

Безоплатна допомога ЗСУ та теробороні: що з постачанням товарів?

Відповідно до абз. четвертого п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг ЗСУ, Нацгвардії України, СБУ, Службі зовнішньої розвідки України, Держприкордонслужбі України, МВС України, ДСНС, Управлінню держохорони України, Держспецзв’язку, добровольчим формуванням тергромад, іншим утворенням відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів держбюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, а також на користь ДСНС та/або закладів охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міськдержадміністрацій, крім випадків, якщо такі операції з постачання товарів та послуг оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ.

Зокрема, операції з постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спеціального контингенту ЗСУ та інших установ, визначених постановою КМУ «Деякі питання оподаткування ПДВ за нульовою ставкою у період запровадження в Україні правового режиму воєнного стану» від 02.03.2022 р. № 178 оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ.

У той же час, за операціями з передачі/надання товарів та послуг, які відповідно до абз. четвертого п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ не вважаються постачанням товарів/послуг, особи, які здійснюють таку передачу/надання, та особи, які отримують такі товари/послуги, повинні складати на підтвердження первинні документи бухобліку відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № № 996-XIV.

До наведених у цьому пункті операцій норми п. 198.5 ПКУ не застосовуються (тобто, «технічні» податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються – ред).

Про це інформує ГУ ДПС у Дніпропетровській області.