вгору

Чи буде нараховуватись єдиний внесок на вартість виготовлених роботодавцем для працівників візитних карток?

Платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами. Це передбачено п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464)

При цьому, базою нарахування ЄСВ для зазначених платників є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Таким чином, візитні картки, видані роботодавцем своїм працівникам, на яких зазначені, зокрема, логотип, реквізити такого роботодавця та особисті дані конкретного працівника, не є базою нарахування ЄСВ.

Дане роз’яснення було розміщено в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 301.03.

Водночас, податківці в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.02, зазначили , що в даній ситуації візитні картки, виготовлені для працівників роботодавцем, на яких зазначені, логотип, реквізити суб’єкта господарювання та особисті дані конкретного працівника, є додатковим благом, отриманим платником податків від роботодавця. Їх вартість включається до загального оподаткованого місячного доходу такого працівника, з якого утримується ПДФО за ставкою 18% з урахуванням «натурального» коефіцієнту, визначеного п. 164.5 ПКУ.

Нагадаємо нашим користувачам, модуль M.E.Doc.Зарплата призначений для розрахунку і нарахування заробітної плати, обліку та управління персоналом. Подавати звітність до контролюючих органів можна за допомогою модуля M.E.Doc.Держава.