вгору

Чи оплатять лікарняний з відміткою про порушення режиму?

Застраховані особи, які в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, порушують встановлений лікарем режим, не виконують інструкцій, рекомендацій фахівців з реабілітації, або не з’являються без поважних причин у призначений строк на медогляд, у т. ч. лікарсько-консультативною комісією чи МСЕК, втрачають право на її отримання з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності. 

Тобто, у випадках, коли лікарем встановлено факт порушення пацієнтом призначеного ним режиму лікування, формується новий медичний висновок із зазначенням дати та виду порушення режиму лікування. Це передбачено Порядком формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ України від 01.06.2021 р. № 1066. Такий лікарняний є підставою для припинення страхової виплати. 

До порушення режиму лікування можуть відноситись: 

  • відмова від огляду МСЕК та госпіталізації; 
  • невиконання рекомендацій лікаря; 
  • самовільне залишення закладу охорони здоров’я; 
  • навмисне заподіяння шкоди своєму здоров’ю або симуляція хвороби, тощо. 

Нагадаємо, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Він формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі інформації про медвисновок у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Рішення про призначення страхової виплати, приймається роботодавцем, який контролює правильність її нарахування, своєчасність здійснення, приймає рішення про відмову в призначенні або припиненні, розглядає підставу і правильність видачі відповідних документів. 

Про це повідомив ПФУ.