вгору

Чи підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором сума стипендії?

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абзаці першому пп. 169.4.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Сума перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставкою, визначеною п. 167.1 ПКУ. Це передбачено пп. 165.1.26 ПКУ. 

Отже, сума стипендії, яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором у розмірі, що у 2023 році складає 3760,00 грн., а сума перевищення оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. 

Щодо оподаткування стипендії, виплаченої за рахунок юрособи 

При цьому, як повідомили податківці ГУ ДПС в Івано-Франківській області, таке правило оподаткування стосується також стипендій, яка виплачується за рахунок коштів юридичної особи відповідно до угоди, укладеної між навчальним закладом та юридичною особою. 

Щодо оподаткування стипендії докторантів 

Статтею 165 ПКУ визначено кінцевий перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не підлягають оподаткуванню у джерела виплати. При цьому, у переліку здобувачів освіти, стипендія яких не оподатковується (пп. 165.1.26 ПКУ), докторантів немає. 

Податківці ГУ ДПС у Дніпропетровській області зазначають, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ). 

Отже, стипендія, яка виплачується докторантам, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Також така стипендія оподатковується військовим збором.