вгору

Чи потрібно завіряти документи, які подаються до податкових органів для розблокування податкових накладних?

Перелік документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних визначено п. 14 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 21.02.2018 р. № 117.

Письмові пояснення та копії документів платник податку подає до органів ДФС в електронному вигляді засобами електронного зв’язку, згідно з вимогами Закону України «Про електронний цифровий підпис» від 22.05.2003 р. № 852-IV та Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV, та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну України від 06.06.2017 № 557 (далі – Порядок № 557).

Відповідно до п. 3 Порядку № 557 створення електронного документа завершується накладанням на нього електронного цифрового підпису підписувача (підписувачів), електронної печатки (за наявності), як передбачено для аналогічного документа в паперовому вигляді.

Отже, завіряти копії документів не потрібно, оскільки документи подаються в сканованому вигляді у форматі PDF, у вигляді окремих додатків до Повідомлення щодо подання документів про підтвердження реальності здійснення операцій з відповідним накладанням на них електронного цифрового підпису та електронної печатки. Відповідні роз’яснення були надані на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.17.

До відома! Про новий Порядок обміну електронними документами читайте у нашому матеріалі. Щодо реєстру ПН/РК, реєстрація яких зупинена читайте тут.