вгору

Чи є відповідальність для банків та інших фінустанов за неповідомлення про володіння резидентом України частки в іноземній ЮО?

Податковий контроль за контрольованими іноземними компаніями передбачено пп. 39-2.6 ст. 39-2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

Зокрема, у разі якщо будь-який контролюючий орган, інший орган державної влади, банк, або фінансова установа виявили факти, що свідчать про володіння фізичною (юридичною) особою – резидентом України часткою в іноземній юридичній особі, такий орган, банк, або фінансова установа надсилають повідомлення про це ДПС. Повідомлення надсилається засобами електронного зв’язку не пізніше п’яти робочих днів з дня виявлення зазначених фактів. 

ДПС розроблено рекомендовану форму такого Повідомлення за ідентифікатором – J1610101. До відома наших користувачів, зазначене Повідомлення є у програмі M.E.Doc. 

ПКУ не містить норм щодо відповідальності для банків, інших фінансових установ за неповідомлення ДПС про факт, що свідчить про володіння фізичною (юридичною) особою – резидентом України частки в іноземній юридичній особі. 

Проте, якщо банки, інші фінансові установи повідомили ДПС про фізичних (юридичних) осіб – резидентів України, які володіють часткою в іноземній юридичній особі, та якщо такі особи є контролюючими особами щодо іноземної компанії, але не подавали до ДПС Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи, звітність про контрольовані іноземні компанії та/або не сплатили податки за правилами контрольованих іноземних компаній, то до них буде застосовуватися відповідальність за загальними правилами, встановленими ПКУ. 

Про це повідомлено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 131.03. 

Також читайте наш матеріал: