вгору

Чи включається до витрат ФОПа на загальній системі вартість ПММ для заправки вантажного авто?

ФОП-загальносистемник має право включити до складу витрат вартість придбаних паливно-мастильних матеріалів (далі – ПММ) для заправки вантажного автомобіля. При цьому вимагається, щоб він використовував цей автомобіль у своїй підприємницькій діяльності.

Такий висновок податківці зробили за посиланням на пп. 177.4.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Адже, до витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізособою-підприємцем, зокрема, належать витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат.

При цьому, списання ПММ здійснюється виходячи з даних пробігу автомобіля та норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 10.02.1998 р. № 43 «Про затвердження Норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті».

До відома! Згідно з пп. 177.4.6 ПКУ не підлягають амортизації та не відносяться до витрат витрати на придбання таких основних засобів подвійного призначення, як легкові та вантажні автомобілі. Це є логічним. Оскільки автомобіль може придбаватися і реєструватися лише на фізичну особу (не на підприємця).

У той же час якщо фізособа-підприємець є платником ПДВ, вона має право віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку із придбанням ПММ за умови підтвердження зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними, у межах вищенаведених норм. Витрати ПММ понад затверджені норми вважаються використаними в негосподарській діяльності ФОП (Інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР», категорія 101.13).