вгору

Чим скорочення чисельності працівників відрізняється від скорочення штату?

Про відмінності між скороченням чисельності працівників та скороченням штату надали роз’яснення посадовці управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Держпраці.  

Інспектори зазначили, що скорочення штату працівників і скорочення їх чисельності – це різні поняття. 

Чисельність працівників – це склад за списком, і скорочення чисельності працівників передбачає зменшення їх кількості. Наприклад, у штатному розписі замість 7 штатних одиниць спеціалістів залишається 5, тобто зменшується певна кількість працівників однієї професії. 

Штат працівників – це сукупність посад, установлених штатним розписом підприємства чи установи. Тому скорочення штату являє собою зміну штатного розпису за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами. Наприклад, скорочується посада водія, інспектора з кадрів тощо. 

Проте, скорочення як чисельності, так і штату працівників допускається лише за наявності змін в організації виробництва та праці (наприклад, удосконалення, покращення процесу виробництва, зменшення обсягу виробництва продукції, перепрофілювання підприємства, установи, організації тощо). 

Нагадаємо нашим користувачам, що у програмі M.E.Doc є модуль M.E.Doc.Зарплата, за допомогою якого можна нараховувати зарплату та вести облік персоналу.