вгору

ДФС оприлюднила додаткові набори даних у формі відкритих даних

Прес-служба ДФС на офіційному сайті проінформувала аналітиків, представників бізнес-середовища, громадськості та ЗМІ про прийняте ДФС рішення щодо оприлюднення 4-х наборів даних у формі відкритих даних:

- Інформації щодо середнього часу митного оформлення товарів у митних режимах експорту, імпорту, транзиту;

- Інформації митниць про кількість доручень правоохоронних органів на проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів комерційного призначення;

- Статистичної інформації про застосування принципу «єдиного вікна» при здійсненні митного контролю та інших видів державного контролю товарів в розрізі кожного державного органу;

- Інформації щодо кількості іноземних комерційних транспортних засобів, що в’їхали на митну територію України, в розрізі країни реєстрації.

Зазначені набори даних у формі відкритих даних оприлюднено додатково до передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.2015 р. № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» (зі змінами).

Нагадаємо нашим читачам, що у сучасному світі відкриті дані є інструментом підвищення прозорості та ефективності роботи органів державної влади, а також потужним джерелом для стимулювання розвитку економіки країн. На базі відкритих даних розвиваються успішні суспільно важливі та комерційні проекти, які формують нові робочі місця та приносять вигоди бізнесу і суспільству в цілому.

Що таке відкриті дані?

Закон України «Про доступ до публічної інформації» № 2939-VI від 13.01.2011 регламентує питання відкритих даних наступним чином:

Публічна інформація у формі відкритих даних - це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання.

Розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на своїх веб-сайтах.

Будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, у тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов’язковим посиланням на джерело отримання такої інформації.

Перелік наборів даних, що підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, періодичність оновлення, порядок оприлюднення та вимоги до їх формату і структури визначаються згаданим вище Положенням про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних.

З метою забезпечення доступу до публічної інформації у формі відкритих даних прийнято постанову КМУ від 30 листопада 2016 р. № 867 «Деякі питання оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних», якою затверджено Порядок ведення Єдиного державного веб-порталу відкритих даних data.gov.ua.

Відкриті дані державних органів, зокрема, ДФС, перелік яких наведено  у Додатку до Положенням про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, мають значну цінність для бізнесу.

Очікується, що подальша аналітика даних та нові інструменти на їх основі дозволять створити значну додаткову вартість та новий рівень прозорості країни.