вгору

Додаткові підстави звільнення від військової служби протягом воєнного стану: Закон на підписі у Президента

Верховною Радою України прийнято проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо додаткових підстав звільнення з військової служби під час воєнного стану» від 17.08.2022 р. №7678 (далі – Законопроект № 7678).

Згідно з пояснювальною запискою абз. четвертий ч. першої ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 р. № 3543-XII містить норму про те, що відстрочка надається від призову на військову службу під час мобілізації, деяким особам, а саме: «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, зокрема: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років».

Підпункт «г» п. 1 ч. четвертої ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-XII (далі - Закон № 2232), який діє під час дії особливого періоду (крім періоду дії воєнного стану), також містить цей абзац.

Тобто, ці особи можуть призиватись за власним бажанням, але на практиці їх могли призвати і без бажання, або якщо людина свідомо не повідомила, або не знала що не підлягає мобілізації.

Станом на початок мобілізації було масово порушене право багатодітних батьків нести військову службу за власним бажанням і тільки за місцем проживання, та за наслідками цього порушення не надання державою права батькам, які є багатодітними, права звільнятись з лав ЗСУ під час дії воєнного стану.

Тому виникла необхідність внесення змін до пп. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону № 2232, а саме, додати категорію сімейних обставин для звільнення з військової служби під час воєнного стану – наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

Наразі прийнятий Закон знаходиться на підписі у Президента України.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадуємо нашим читачам, що на підписі у Президента знаходиться ще один Закон, яким розширено перелік осіб, які звільняються від військової служби (Законопроект № 7352).