вгору

Запрацював Закон про примусове відчуження майна в умовах воєнного стану

29.09.2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану» від 06.09.2022 р. № 2561-IX, більше відомий як законопроект № 7605. Про прийняття законопроекту ми повідомляли тут.


Що передбачено?
 

Основні зміни такі:

  1. Примусове відчуження або вилучення рухомого майна, що використовується чи може використовуватися для забезпечення діяльності підприємств оборонно-промислового комплексу України і щодо якого існує ризик переривання його функціонування у зв’язку з перебуванням такого майна на території адміністративно-територіальної одиниці України, щодо якої існує загроза її тимчасової окупації та межі якої розташовані на відстані не більше 30 км від району ведення воєнних (бойових) дій або від тимчасово окупованої території, здійснюється на підставі рішення РНБО.
  2. РНБО не пізніше наступного дня після прийняття відповідного рішення, яке вводиться в дію указом Президента України, направляє зазначене рішення до Кабміну та доручає військовому командуванню забезпечити збереження такого майна.
  3. Примусово відчужене або вилучене рухоме майно передається у встановленому порядку СГ держсектора економіки не пізніше 5 к. дн. з дня отримання Кабміном рішення РНБО. При цьому виникає право державної власності на таке рухоме майно з дня введення в дію указом Президента України відповідного рішення РНБО щодо відчуження або вилучення такого майна.

Зміни внесені до наступних законодавчих актів:

  1. Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 р. № 389-VIII;
  2. Закон України «Про раду національної безпеки і оборони України» від 05.03.1998 р. № 183/98-ВР;
  3. Закон України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» від 17.05.2012 р. № 4765-VI.