вгору

Додаткові вимоги щодо здійснення банками фінмоніторингу

НБУ впровадив нові вимоги щодо здійснення банками фінмоніторингу. Як зазначив регулятор, нововведення сприятимуть підвищенню результативності заходів з фінмоніторингу та створенню умов для сприяння зниженню ризиків відмивання коштів/фінансуванню тероризму та іншої незаконної діяльності. 

Новими вимогами: 

1. Встановлено обов’язок для банків щодо реагування на випадки перевищення максимальної суми фінансових операцій, яка заявлена клієнтом. Така вимога не поширюються на клієнтів-фізосіб, які здійснюють звичайні фінансові операції на суми та в обсязі, що мають раціональне обґрунтування. 

2. Доповнено перелік індикаторів підозрілості, що стосуються фінансових операцій клієнта. Це – перевищення більше ніж у 2 рази на місяць максимальної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом до встановлення ділових відносин/оновленої під час його обслуговування, та нетипова активність за рахунками клієнта. 

Крім того, внесено уточнення до процедури здійснення банками належної перевірки клієнтів, які є е-резидентами, в частині ідентифікації та верифікації. Також врегульовуються процедури віддаленого встановлення ділових відносин е-резидентами. 

Наведені зміни затверджені постановою Правління НБУ «Про затвердження Змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу» від 05.09.2023 р. № 110. Постанова набрала чинності з 07.09.2023 р. 

Довідково 

Електронний резидент (е-резидент) – іноземець, який досяг 18-річного віку, не є податковим резидентом України, отримав відповідні кваліфіковані електронні довірчі послуги та інформація про якого внесена до інформаційної системи «Е-резидент».