вгору

Обмеження праці жінок на роботах у нічний час - роз'яснює Держпраці

Роз'яснення щодо обмеження використання праці жінок у нічний час, тривалості нічних змін надали фахівці Східного міжрегіонального управління Держпраці.

Зазначимо, нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку. Це визначено ч. третьою ст. 54 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП).

https://lh4.googleusercontent.com/7KlcJ3jnZx1BTAhFl9bPnJ37WJyS1O--Ca4Y6UCs79zs67Srx4hhhcpoQguwOj6AL16DEKE0h4wRIpUovY5A8hYF5ZPl447fT6YRuhwjOraGkBB2wadxK05zaSxrKW93ZnP6x5XuKPLnnXFXlC167c8 Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей економіки України, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід (ст. 175 КЗпП). 

Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних термінів застосування праці жінок у нічний час затверджується Кабміном. 

Зазначені у ч. першій статті 175 КЗпП обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім’ї.

Проте, нормами  ч. першої ст. 8 Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. №2136-IX (далі - Закон №2136) визначено, що у період дії воєнного стану не залучаються до роботи в нічний час без їх згоди

  • вагітні жінки;
  • жінки, які мають дитину віком до одного року;
  • особи з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказана така робота.

Нагадаємо, що у мирні часи, до початку військової агресії рф, ч. першою ст. 54 КЗпП було передбачено, що при роботі в нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочувалася на одну годину. Це правило не поширювалося на працівників, для яких уже передбачено скорочення робочого часу.

Тривалість нічної роботи зрівнювалася з денною в тих випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, зокрема у безперервних виробництвах, а також на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним днем (ч. друга ст. 54 КЗпП).

Важливо! У період дії воєнного стану, норми ч. першої та ч. другої ст. 54 КЗпП не застосовуються (ч. друга ст. 8 Закону №2136).

Більше корисних новин читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.