вгору

Додаток 1 до декларації ФОП-єдинника 1-3 групи: особливості заповнення

Податківці повідомили, у яких випадках ФОП єдинники 1-3 груп, які мають основне місце роботи, подають Додаток 1 до Податкової декларації платника ЄП – ФОП (далі – Декларація), та як заповнюється графа 2 розд. 9 Додатка 1 до Декларації.

Відповідно до ч. 6 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464) фізичні особи – підприємці, у т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

ФОП – єдинники 1–3 груп подають у складі податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, затвердженої наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578 (у редакції наказу Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752) (далі – Декларація), додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1).

У графі 2 розд. 9 Додатка 1 в рядках у розрізі окремого календарного місяця звітного періоду відображаються суми нарахованого доходу застрахованих осіб та у графі 4 розраховуються суми нарахованого ЄСВ. Загальна сума нарахованого ЄСВ за звітний період зазначається у рядку «Усього» графи 4 розд. 9 Додатка 1.

Значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9 Додатка 1 переноситься до рядка 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду» розд. VІІ Декларації.

Згідно з приміткою 8 до Декларації Додаток 1 не подається та не заповнюється ФОП-єдинниками груп 1–3, за умови дотримання ними вимог, визначених ч. ч. 4 та 6 ст. 4 Закону № 2464, що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе ЄСВ. Такі особи можуть подавати Додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування.

 Отже, ФОП – єдинники груп 1–3, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавцем сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.

Якщо роботодавцем у звітному періоді ЄСВ нараховувався та сплачувався у розмірі менше мінімального страхового внеску (наприклад, у випадках коли працівник працював неповний місяць у зв’язку з прийняттям/звільненням в середині місяця) або не нараховувався та не сплачувався (наприклад, у зв’язку із перебуванням працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок), то такі ФОПи зобов’язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше мінімальної зарплати та відобразити у графі 2 розд. 9 Додатка 1.

При цьому, за місяці, за які роботодавцем сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у графі 2 розд. 9 Додатка 1 в паперовому вигляді проставляються прочерки, в електронному варіанті – поля залишаються незаповненими (рис. 1).

Додаток 1 до декларації ФОП-єдинника 1-3 групи

Рис. 1

Нагадуємо нашим читачам, що в M.E.Doc наявні форми податкової декларації єдинника:

- F0103307 – Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (для групи 3).

- F0103405 Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (для груп 1–2).