вгору

Донарахування податку за нерухомість за попередні роки: чи можливо?

Нагадуємо нашим користувачам, що контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму грошових зобов’язань зі сплати податку, якщо це передбачено чинним законодавством. Це визначено пп. 54.3.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єкта/об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом (п. 266.7 ПКУ).

Зверніть увагу! Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року (пп. 266.6.1 ПКУ).

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, обчисленого згідно з пп. 266.7.1 ПКУ, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку ДПС за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 01 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком) (пп. 266.7.2 ПКУ).

 Якщо ДПС не надіслав (не вручив) податкове/податкові повідомлення-рішення у встановлені строки, фізособи звільняються від відповідальності, передбаченої ПКУ за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання. Відповідно до п. 266.10 ПКУ податкове зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, може бути нараховано за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків, визначених п. 102.1 ПКУ.

ДПС, крім випадків, визначених п. 102.2 ПКУ, має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом.

Отже, ДПС має право визначити суми податку на нерухомість за три звітні податкові роки.

Про це нагадали в ГУ ДПС у Полтавській області.

Про те, як платити за землю та податок на нерухомість у період дії карантину та куди звітувати великому платнику податків за об’єкти нерухомості – читайте у Блозі бухгалтера та Інформері  M.E.Doc. Приєднуйтесь до нашого Telegram-каналу.