вгору

ЕДО talks. Випуск 13. Програмні РРО від M.E.Doc — Сashalot та СОТА Каса

Зустрічайте нове відео на нашому каналі ЕДО talks, присвячене рішенням для онлайн-фіскалізації від M.E.Doc.
Зовсім скоро відбудеться офіційний реліз наших програмних РРО: CASHALOT та СОТА Каса, тож ми вирішили завчасно познайомити вас із їхніми функціональними можливостями та перевагами у порівнянні з традиційними касовими апаратами.
З цього відео ви дізнаєтесь про таке:

  • законодавчі норми в сфері фіскалізації розрахунків; 
  • переваги програмних РРО перед апаратними; 
  • огляд рішень — Cashalot та СОТА Каса від Linkos Group.

Тож, про усе по черзі.
 
Законодавчі норми

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зобов'язує суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі під час продажу товарів та послуг, вести розрахункові операції через РРО.

Це стосується діяльності: супермаркетів, торговельних точок, онлайн-магазинів, барів, ресторанів, магазинів електроніки, ювелірки, медичних центрів, стоматологічних кабінетів, спортивних залів, хімчисток, салонів краси, СПА, логістів, аптек, пунктів обміну валют, АЗС.

Онлайн-фіскалізація за допомогою сучасних програмних софтів впроваджується у поміч бізнесу як альтернатива касовим апаратам, мета яких допомогти підприємцям:

  • комфортно здійснити перехід на нову модель роботи;
  • мінімізувати витрати на придбання та обслуговування апаратних РРО;
  • автоматизувати процес формування обов'язкових звітів (Z- та Х-звітів);
  • спростити механізм впровадження фіскалізації чеків продажу;
  • надати покупцю доступ до електронних фіскальних чеків.

 
Проблематика роботи з традиційними касовими апаратами

Використання касових апаратів має ряд недоліків для бізнесу: його потрібно придбати, підписати договір з центром сервісного обслуговування, передати в ЦСО для опломбування, введення в експлуатацію та переводу його у фіскальний режим. Усі ці кроки супроводжуються паками паперів, які потрібно реєструвати в Податковій. 

Ціна на апаратку стартує від 6 тис. грн і може збільшуватись залежно від кількості номенклатур товарів, кількості товару в чеку, довжини назви номенклатурної одиниці, кількості чеків за день тощо. До цього додаємо вартість еквайрингу та сервісного обслуговування пристрою — це ще близько 300 гривень на місяць. Крім того, апаратний РРО, як і будь-який інший пристрій має обмежений термін служби, протягом якого виробник гарантує працездатність РРО.

На щастя, для наших підприємців альтернатива буде! З 1-го серпня 2020 року вони зможуть цілком законно використовувати програмні РРО під час розрахунків. 

Ці нововведення врегульовані законами: від 20.09.2019 № 128 про внесення змін до Закону про РРО та № 129 про внесення змін до Податкового кодексу України, які набирають чинності саме 1 серпня 2020 року. 

Як працювати з програмним РРО?

З ПРРО все набагато простіше! Для початку роботи необхідно мати всього лише три речі, які зазвичай вже є на підприємстві:

  • будь-який пристрій, куди можна встановити програму;
  • вихід в інтернет;
  • кваліфікований електронний підпис.
  • Які переваги програмних РРО у порівнянні з апараткою?
  • вигідна ціна та необмежений строк служби;
  • не потрібно купувати касові апарати, адже ПРРО встановлюється на телефон, планшет або комп’ютер;
  • немає плати за сервісне обслуговування та еквайринг, всі чеки фіскалізуються програмним РРО безпосередньо на сервері ДПС;
  • швидка та зручна реєстрація програмного РРО в ДПС;
  • можливість швидко відкривати додаткові каси;
  • зручний доступ 24/7 до фіскальних чеків, адже вони зберігаються на сервері ДПС.


Програмний РРО — це софт, який можна встановити на будь-який гаджет або пристрій, тим самим перетворивши його на касовий апарат.

Робота з програмними аналогами принципово нічим не відрізняється від апаратного. За допомогою додатку ви зможете на початку дня відкрити зміну, внести розмінну монету, упродовж дня — формувати чеки, по закінченню зміни — виконати інкасацію, сформувати Х- та Z-звіти. Кожен створений чек реєструється у базі даних ДПС і може бути перевірений споживачем. У разі невидачі або видачі чека з порушеннями законодавства покупець матиме право на відшкодування частини витрат.

ПРРО від М.E.Doc 

Наша компанія, як найбільший вендор електронних послуг, не стоїть осторонь цього питання. Ми дбаємо про своїх клієнтів і найближчим часом запропонуємо два рішення програмних РРО.

Cashalot

Cashalot втілить комплексний підхід до розв’язання завдань з інтеграції програмного РРО у вашу облікову систему. Ви зможете використовувати його як самостійний програмний продукт, у якому є весь необхідний функціонал для швидкої реєстрації кас, створення, фіскалізації та зберігання чеків, автоматичного розрахунку податків, передачі чеків покупцю на e-mail або у смс, синхронізації довідників. Окрім того, Cashalot зможе працювати офлайн протягом 36 годин у разі виникнення перебоїв з інтернетом.

За умови відсутності інтернет-з’єднання чеки зберігатимуться безпосередньо на пристрої, де встановлена програма, їм будуть присвоєні спеціально зарезервовані номери, а після відновлення доступу до інтернету всі ці чеки фіскалізуються в ДПС автоматично.

Програмний РРО Cashalot надасть можливість імпортувати довідники з облікових систем у будь-якому форматі (наприклад, ексель). Оскільки з 01.08 висуваються нові вимоги щодо фіскального чека, у Cashalot буде передбачено довідник актуальних кодів УКТЗЕД — а це один із основних реквізитів чека, який стане обов’язковим.

Cashalot дозволить приймати будь-які види оплат — готівкові та безготівкові, за програмами лояльності, подарунковими сертифікатами, оплату частинами або в кредит, і, звичайно ж, є змішану форму оплати.

Його зможуть використовувати підприємці на різних системах оподаткування, які мають невеликий інтернет-магазин або ж цілу мережу гіпермаркетів.

Загалом, програмний РРО стане зручним помічником для сумлінних платників податків, який завжди під рукою.

Наше рішення надасть бізнесу ряд суттєвих переваг:

  • онлайн-реєстрацію чеків у Податковій;
  • швидку організацію кас;
  • інтеграцію з обліковими системами;
  • можливість приймати будь-які види оплат;
  • зручне адміністрування та керування касою;
  • жодних щомісячних витрат на обслуговування;
  • видачу е-чеків покупцю на e-mail або у смс;
  • готові довідники номенклатур та імпорт власних довідників;
  • необмежена кількість символів у номенклатурі;
  • формування звітів в автоматичному режимі.


І це лише початок, ми плануємо поступово розширювати функціонал нашого рішення.

СОТА Каса 

Вебрішення для малих підприємців, яким потрібен зручний та легкий софт для фіскалізації невеликої кількості чеків. Це рішення ідеально підійде для невеликих інтернет-магазинів, кав’ярень і т. п. СОТА Каса матиме усе необхідне для малого і середнього бізнесу. Вона дозволить формувати й фіскалізувати чеки, передавати фіскальний номер чеку покупцю, користуватися готовими довідниками номенклатур або імпортувати власні, автоматично формувати щоденні звіти. 
 
Переглянувши наше відео, ви зможете визначити, яке рішення підійде саме вам, і чи варто купувати касові апарати, якщо заощадлива програмна альтернатива вже не підході!