вгору

Екоподаток на генератори

У зв’язку з періодичною відсутністю електроенергії українці, у тому числі підприємці, масово змушені купувати генератори.

Це в свою чергу викликало багато питань щодо оподаткування.

Нещодавно ми писали про зберігання пального для генераторів.

А саме, суб’єкт господарювання не має права зберігати пальне для власних потреб без наявності ліцензії. Водночас Д.Гетманцев на своїй сторінці в Телеграм-каналі повідомив про те, що жодного штрафу за зберігання пального без ліцензії на суб’єктів господарювання (крім, звичайно, АЗС, НПЗ та оптовиків) у період зими накладено не буде. Відповідні зміни будуть внесені до законодавства незабаром.

Щодо отримання ліцензії на зберігання пального, то податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР” (категорія 113.04) повідомили наступне: зберігання пального у баку генератора, т.ч. при отриманні пального в бак генератора з акцизного складу пересувного постачальника, не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального. При цьому, у разі, якщо пальне для заправки генератора зберігається в каністрі, ємності, що використовується для зберігання пального, іншій споживчій тарі об’ємом більше 5 літрів, необхідно отримувати ліцензію на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального

Що відомо про екоподаток на викиди від генераторів?

Так, Д. Гетманцев на своїй сторінці в Телеграм-каналі повідомив, що відповідно до п. 240.7 Податкового кодексу України не є платниками за викиди суб’єкти, які здійснюють такі викиди СО2 не більше 500 тонн на рік.

Тобто, якщо платник використовує до 200 тонн пального на рік, сплачувати екологічний податок не потрібно!

Водночас Д. Гетманцев повідомив, що непрофесійне роз’яснення одного з регіональних управлінь ГУ ДПС відізване. Ймовірно мається на увазі роз'яснення Луцької міської ради, у якому зазначалось про те, що бізнес повинен платити екологічний податок за викиди в повітря внаслідок спалювання дизельного палива генераторами.