вгору

Форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку змінять: є проєкт наказу

ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку» (далі – проєкт наказу). 

Його підготовлено з метою реалізації положень законів України: 

  • від 22.02.2024 р. № 3587-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного Управління» (далі – Закон № 3587); 
  • від 09.05.2024 р. № 3706-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3706). 

Цими законами були внесені зміни до ч. п’ятої ст. 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» від 21.09.2006 р.  № 185-V (далі – Закон № 185), якою передбачено особливості нарахування та сплати до державного бюджету дивідендів на державну частку. 

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту наказу Законом № 3587 визначено, що: 

  • господарські товариства, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі (далі – господарські товариства), які зобов’язані складати та подавати консолідовану фінзвітність відповідно до закону, за рішенням загальних зборів, що ухвалюється не пізніше 30 квітня року, що настає за звітним, здійснюють розподіл консолідованого прибутку за результатами фінансово-господарської діяльності, відображеними у консолідованій річній фінзвітності, підтвердженій незалежним аудитором. У такому разі сплата дивідендів до держбюджету здійснюється не пізніше 30 липня року, що настає за звітним, безпосередньо зазначеними господарськими товариствами з урахуванням показників дочірніх підприємств та господарських товариств, що включаються до консолідованої фінансової звітності такого господарського товариства; 
  • КМУ у визначеному ним порядку приймає рішення про розстрочення платежу зі сплати госптовариствами дивідендів, які підлягають сплаті до держбюджету за результатами фінансово-господарської діяльності товариства у відповідному році. У разі прийняття КМУ рішення про розстрочення такого платежу госптовариства сплачують дивіденди до держбюджету до 31 грудня року, у якому прийнято рішення про розстрочення платежу. 

Законом № 3706 доповнено ч. п’яту ст. 11 Закону № 185 новим абз. шостим такого змісту: 

«господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, набуті в результаті примусового відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану відповідно до Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», та акціонером (учасником) яких є господарське товариство, у статутному капіталі якого 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, сплачують дивіденди безпосередньо до державного бюджету України у строк не пізніше 1 липня року, що настає за звітним.». 

Також Законом № 3607 викладено у новій редакції абз. дванадцятий ч. п’ятої ст. 11 Закону № 185, відповідно до якого госптовариствами енергетичної галузі, єдиним акціонером яких є держава, а також госптовариствами енергетичної галузі, 100% акцій (часток) яких знаходяться у статутних капіталах госптовариств, акціонером яких є держава і володіє в них контрольним пакетом акцій, чистий прибуток, з якого розраховуються та сплачуються дивіденди, зменшується на суму коштів, що спрямовуються на виконання інвестиційних та стратегічних планів, затверджених наглядовою радою або загальними зборами госптовариства, у разі якщо утворення наглядової ради не є обов’язковим чи наглядова рада є неправомочною, та на обсяг повернення кредитних коштів, що були запозичені для фінансування капітальних вкладень на будівництво (реконструкцію, модернізацію) об’єктів. 

У зв’язку із цим форма Розрахунку та додаток ВП до  рядків 17–20, 22-22.1 Розрахунку приводяться у відповідність до положень законів №№ 3587, 3706 із доповненням їх додатковими показниками та інформацією, яка відображається  платниками дивідендів на державну частку. 

Планується, що наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.