вгору

Граничне обмеження суми розрахунків готівкою у 50 тис. грн. для виплат на оплату праці пропонують відмінити

НБУ оприлюднив для громадського обговорення проект постанови Правління НБУ «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні».

Проектом передбачена можливість оприбуткування готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, через подання електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків РРО до контролюючого органу по дротових або бездротових каналах в автоматичному режимі в день надходження готівки.

Також, враховуючи пропозиції учасників фінансового ринку, небанківським фінустановам пропонується встановлювати ліміт каси в сумі, необхідній для забезпечення своєчасного та в повному обсязі виконання зобов’язань з виплати сум переказів за першою вимогою отримувача. Йдеться про ті небанківські фінустанови, які отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, та, крім операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, здійснюють видачу переказів готівкою.

Проект Постанови уточнює норму стосовно випадків не застосування граничних сум розрахунків готівкою. Зокрема, НБУ пропонує визначити, що гранична сума розрахунків готівкою між суб’єктами господарювання та фізичними особами у розмірі 50 тис. грн., не поширюється на виплати, пов’язані з оплатою праці. Відповідне уточнення пов’язане із законодавством про працю.

Зауваження та пропозиції до проекту Постанови приймаються до 6 жовтня 2018 року на поштову або електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент грошового обігу.

Електронна адреса: 11EMIS@U0H0, [email protected].

Додатково читайте у Блозі бухгалтера, як може змінитися розмір штрафів за порушення касової дисципліни.

Зверніть увагу!

Наразі підприємство може видати через касу в один день заробітну плату фізичним особам у розмірі до 50 тис. грн. кожному. Якщо сума заробітної плати більша, її потрібно проводити через банки або небанківські фінансові установи.