вгору

Хронометраж виручки СГ: що необхідно знати?

08.02.2022

Почнемо з визначення терміну хронометражу. Що це таке?

Хронометраж – це процес спостереження за веденням господарської діяльності платника податків, який здійснюється під час проведення фактичних перевірок та застосовується контролюючими органами з метою встановлення реальних показників щодо діяльності платника податків.

Чим передбачено проведення перевірок з хронометражем?

Питання щодо проведення працівниками контролюючого органу хронометражів виручки суб’єктів господарювання під час здійснення фактичних перевірок врегульовано нормами Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Фактична перевірка, в розумінні ПКУ, – це перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об’єктів права власності такого платника. Така перевірка здійснюється контролюючим органом щодо дотримання норм законодавства з питань регулювання обігу готівки, порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, свідоцтв, у т. ч. про виробництво та обіг підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

Пунктом 80.8 ПКУ визначено, що під час проведення перевірки посадовими особами, які здійснюють таку перевірку, може проводитися хронометраж господарських операцій. За результатами хронометражу складається довідка, яка підписується посадовими особами контролюючого органу та посадовими особами суб’єкта господарювання або його представника та/або особами, що фактично здійснюють господарські операції.

Зазначимо, що строки проведення фактичної перевірки встановлені ст. 82 ПКУ. Тривалість таких перевірок не повинна перевищувати 10 діб. Тривалість проведення хронометражу не повинна перевищувати тривалості фактичної перевірки.

! Фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків. Така перевірка є найнебезпечнішою для СГ, що застосовують РРО/ПРРО. Адже задача податківців полягає в тому, щоб довести, що СГ проводить деякі операції без застосування РРО/ПРРО, порушуючи норми законодавства. 

Податківці проводять хронометраж виручки на об'єктах торгівлі, ресторанного бізнесу, в т. ч. з використанням РРО/ПРРО. Також проводяться перевірки обліку товарних запасів на складах за місцем їх реалізації. При проведенні хронометражів на підприємствах торгівлі щоденно (кожну годину) фіксується сума виручки, проведеної через РРО/ПРРО, яка потім порівнюється з середньоденною сумою виручки до проведення хронометражу.

Нагадаємо, що за порушення вимог законодавства щодо застосування РРО/ПРРО передбачено застосування штрафних санкцій відповідно до ст. 17 Закону № 265.

Про те, що пропонується зменшити розмір штрафних санкцій, про що ми писали у наших матеріалах. А також відповіді на найактуальніші питання щодо застосування РРО/ПРРО, Ви зможете знайти у Блозі Бухгалтера у розділі РРО.

Наведемо приклад проведення такої перевірки.

СГ здійснює діяльність у кав'ярні із застосуванням РРО/ПРРО. Перевіряючі можуть завітати, як звичайні відвідувачі, замовити каву, тістечко або ж сік і так сидіти декілька годин, спостерігаючі за кількістю відвідувачів, а також замовленнями, що роблять відвідувачі. В кінці дня, такий перевіряючий може підійти до господаря і повідомити, про те, що проводиться фактична перевірка. Далі перевіряючий може запросити Х-звіт, Z-звіт РРО/ПРРО в кінці зміни, перевірити залишок коштів, навіть, вимагати проведення інвентаризації каси тощо.

І якщо, під час хронометражу, який було здійснено, виявиться, що клієнти кав'ярні замовили морозиво, а СГ не провів його реалізацію через РРО/ПРРО, - штрафних санкцій такому СГ не уникнути … (.

Так, ситуація не дуже приємна, адже касир міг випадково забути провести таку реалізацію, або міг провести цю операцію в кінці зміни, - але перевіряючі зафіксували факт продажу без застосування РРО/РРО. Також прикрим є той факт, що такі перевірки проводяться без попередження (і це, нагадаємо, законно).

Радимо користувачам РРО/ПРРО бути обачними та уважними.