вгору

Хто є платником рентної плати за спеціальне використання води у разі оренди водного транспорту?

Податковим кодексом України (далі – ПКУ) визначено, що платниками рентної плати за спеціальне використання води є суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, які використовують воду, зокрема для потреб водного транспорту (п. 255.1 ПКУ).

Об’єктом оподаткування рентною платою без її вилучення з водних об’єктів для потреб водного транспорту є час використання поверхневих вод вантажним самохідним і несамохідним флотом, що експлуатується (залежно від тоннажності), та пасажирським флотом, що експлуатується (залежно від кількості місць), згідно з вимогами пп. 255.3.1 ПКУ.

Рентна плата для потреб водного транспорту не справляється у випадках, визначених пп.255.4.13 ПКУ.

Водокористувачі самостійно обчислюють рентну плату, зокрема, для потреб водного транспорту – починаючи з першого півріччя поточного року, у якому було здійснено таке використання (пп. 255.11.1 ПКУ).

Підпунктом 255.11.6 ПКУ передбачено, що за умови експлуатації водних шляхів вантажними самохідними і несамохідними суднами рентна плата за спеціальне використання води для потреб водного транспорту обчислюється виходячи з фактичних даних обліку тоннаж-доби та ставки рентної плати, а пасажирськими суднами – виходячи з місця-доби та ставки рентної плати.

Ставки рентної плати для потреб водного транспорту з усіх річок, крім Дунаю, встановлюються у розмірах, визначених пп. 255.5.4 ПКУ.

Правовідносини в частині оренди майна регулюються Господарським кодексом України (далі – ГКУ). Згідно з ч. 1 ст. 283 ГКУ за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Істотними умовами договору оренди є: об’єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); строк, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань; відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу (ч.1 ст. 284 ГКУ).

Відповідні роз’яснення були надані на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 121.05.

Отже, у разі оренди водного транспорту, платником рентної плати для потреб водного транспорту є суб’єкт господарювання, на якого за договором оренди покладено обов’язок зі сплати рентної плати.

Ознайомитись із матеріалом щодо змін в оподаткуванні рентної плати за спецвикористання води можна на сайті.