вгору

Новації у здійсненні касових операцій банків та інкасаторських компаній з 01.12.2020 року

Нацбанк осучаснив низку норм, пов’язаних із проведенням касових операцій банків та інкасаторських компаній.

Зокрема, йдеться по такі зміни:

  • Під час здійснення касових операцій для ідентифікації та верифікації клієнта чи його представника банки зможуть використовувати цифровий паспорт або закордонний цифровий паспорт у мобільному застосунку "Дія" (у порядку, визначеному нормативно-правовим актом Нацбанку з питань здійснення банками фінансового моніторингу). 
  • Спрощується процедура приймання банками на дослідження сумнівних щодо справжності та платіжності банкнот та монет національної валюти та сумнівних щодо справжності банкнот іноземної валюти. У відповідній довідці замість паспортних даних клієнт має надати контактну інформацію (номер телефона та/або електронну адресу). 
  • На інкасаторські компанії будуть поширені окремі вимоги, які раніше стосувалися тільки банків. Йдеться про необхідність вилучення і передавання сумнівних банкнот для проведення досліджень до Нацбанку, а також вилучення та передавання банкнот, зафарбованих спеціальним розчином унаслідок несанкціонованого втручання у спецпристрій для зберігання цінностей, до правоохоронних органів.

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 23.11.2020 року № 148 «Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні», що набирає чинності з 01.12.2020  року.

За повідомленням Нацбанку такі новації сприятимуть спрощенню проведення касових операцій банків під час обслуговування клієнтів, а також покращенню якості готівки національної валюти, що перебуває в обігу.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.