вгору

Імпорт товарів без надання забезпечення сплати мита

Нагадуємо, відповідно до п. 9-20 розд. XXI Митного кодексу України (далі – МКУ) тимчасово, у період дії воєнного стану, та протягом одного року з дня його припинення чи скасування забезпечення сплати митних платежів, крім випадків, визначених ч. сьомою ст. 305 МКУ, не застосовується також до окремих товарів, які визначаються Кабміном (крім товарів, що переміщуються на умовах Конвенції про процедуру спільного транзиту).

На виконання цієї норми МКУ Кабмін затвердив перелік окремих товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом здійснюється без надання митним органам забезпечення сплати митних платежів (далі – Перелік). Йдеться про постанову від 27.09.2022 р. № 1091.

До цього Переліку, зокрема, увійшли:

1. Товари, опис та коди згідно з УКТЗЕД яких визначені в п. 20 ч. першої ст. 282, п. 4-1 розд. ХХІ МКУ, п. 32 підрозд. 2 та п. 42 підрозд. 5 розд. XX ПКУ.

2. Складові (матеріали, вузли, агрегати, устатковання та комплектувальні вироби), що ввозяться на митну територію України в митному режимі імпорту для використання у виробництві товарів оборонного призначення, визначених згідно з п. 29 ч. першої ст. 1 Закону України “Про оборонні закупівлі”, якщо замовником таких товарів є держзамовник у сфері оборони, опис та коди згідно з УКТЗЕД яких визначені ч. восьмою ст. 287 МКУ.

3. Товари, визначені переліком товарів, під час ввезення яких на митну територію України надається відстрочення сплати мита, згідно з додатком до постанови КМУ «Деякі питання митного оформлення окремих товарів, що ввозяться на митну територію України у період дії воєнного стану» від 09.03.2022 р. № 236.

4. Товари, визначені переліком товарів (у т. ч. лікарських засобів, медвиробів та/або медобладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ, затвердженим постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224.

5. Товари, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних експрес-відправленнях.

6. Товари, що класифікуються за наведеними у Переліку кодами згідно з УКТЗЕД.

Ця постанова набрала чинності 01.10.2022 р. та втрачає чинність через рік з дня припинення чи скасування воєнного стану, крім п. п. 5 і 6 переліку, затвердженого цією постановою, які втрачають чинність з 01.02.2023 р.