вгору

Інформація про суми податкових пільг у податковій звітності: що необхідно знати?

Нагадаємо, що постановою Кабміну від 27.12.2010 № 1233 затверджено Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг. 

Суб'єкти господарювання (далі - СГ), які не сплачують податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, ведуть облік сум таких пільг та відображають інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності, що подається контролюючому органу у строки, встановлені Податковим кодексом України (далі - ПКУ). 

Інформація про суми податкових пільг у податковій звітності повинна містити такі дані: 

  • код пільги за кожним видом податкових пільг, найменування пільг згідно з довідником пільг, форма та порядок ведення якого затверджуються ДПС; 
  • сума податку (збору), не сплаченого до бюджету у зв'язку з отриманням податкової пільги (вивільнені від оподаткування кошти); 
  • строк користування податковою пільгою у звітному періоді - число, місяць, рік початку та закінчення користування пільгами. У разі коли строк користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду і продовжується після його закінчення, такий строк збігається з датою початку та закінчення зазначеного періоду; 
  • сума податкової пільги, що використана за цільовим призначенням, - обсяг пільг за платежами відповідно до довідника пільг у разі цільового використання податкових пільг. 

Якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації, визначена Мінфіном, збільшує або зменшує його податкові зобов'язання, всупереч нормам ПКУ з такого податку чи збору, він має право зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації (п. 46.4 ПКУ).  

У разі необхідності платник податків може подати разом з такою податковою декларацією доповнення до такої декларації, які складені за довільною формою, що вважатиметься невід'ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання. Платник податків, який подає звітність в електронній формі, подає таке доповнення в електронній формі. 

Про це повідомили податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП. 

Всі форми податкової звітності можна зручно подавати в програмі M.E.Doc в електронному вигляді. 

Як приклад, наводимо заповнення додатка ПП до податкової декларації з податку на прибуток (ідентифікатор форми - J0152024):

податкова звітність, податкова пільга

А також на прикладі заповнення декларації з плати за землю (ідентифікатор форми - J/F0602007) в частині відображення податкової пільги:

податкова звітінсть, податкова пільга