вгору

Інформлист № 3/2022: уточнення податкового кредиту з ПДВ

Продовжуємо розглядати питання щодо оподаткування ПДВ відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 р. № 2260-ІХ (далі – Закон № 2260). Наразі зупинимось на можливостях уточнення ПДВ за лютий – травень 2022 р., розглянутих в Інформлисті ДПС № 3.

  • До якої дати (включно) платники податку повинні подати уточнюючі розрахунки за звітні періоди лютий–травень 2022 р.?

Підпунктом 69.1-1 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що платники ПДВ зобов’язані забезпечити у строки, встановлені пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, реєстрацію ПН/РК в ЄРПН, граничний термін реєстрації яких припадає на періоди, зазначені у пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (залежно від ситуації), та уточнити (привести у відповідність) податковий кредит, задекларований платниками на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, з урахуванням даних ПН/ РК, зареєстрованих в ЄРПН. Зважаючи на те, що пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ для різних ситуацій встановлені різні терміни реєстрації ПН/ РК в ЄРПН, відповідно і уточнення (приведення у відповідність) ПК, задекларованого платниками на підставі наявних первинних (розрахункових) документів, здійснюється у різні терміни та/ або в кілька етапів.

  • Чи потрібно коригувати (зменшувати) ПК за звітні періоди лютий–травень 2022 р., який сформований на підставі первинних документів та який станом на 15 липня не підтверджений зареєстрованими ПН в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник не має змоги зареєструвати ПН в ЄРПН?

Право на ПК, сформований за звітні періоди лютий-травень 2022 року на підставі первинних документів, отриманих від постачальника – платника ПДВ, який не має можливості виконати свій податковий обов’язок щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, зберігається за умови, що ПН/РК, складені за такими операціями, зареєстровані в ЄРПН протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості, або протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Коригувати (зменшувати) ПК за звітні періоди лютий-травень 2022 року, який сформований на підставі первинних документів та який станом на 15 липня 2022 року не підтверджений зареєстрованими ПН в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник не має можливості виконати свій податковий обов’язок щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, не потрібно.

  • Чи потрібно коригувати (зменшувати) ПК за звітні періоди лютий–травень 2022 р., який сформований на підставі первинних розрахункових) документів та який станом на 15 липня не підтверджений зареєстрованими ПН/РК в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник є платником єдиного податку за ставкою 2%?

Право на ПК, сформований за звітні (податкові) періоди лютий–травень 2022 р. на підставі первинних документів, отриманих від особи, яка на дату першої події операції з постачання товарів/послуг (відвантаження/надання товарів/послуг чи їх оплата) була зареєстрована як платник ПДВ та надалі перейшла на сплату єдиного податку за ставкою 2% доходу, зберігається за умови, що ПН/РК, складені за такими операціями, зареєстровані в ЄРПН протягом 60 к. дн. з дня відновлення реєстрації такої особи (постачальника) платником ПДВ (абз. п’ятий пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тому коригувати (зменшувати) ПК за звітні періоди лютий–травень 2022 р., який сформований на підставі первинних документів та який станом на 15 липня 2022 р. не підтверджений зареєстрованими ПН в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2% доходу, не потрібно.

  • Які особливості передбачені Законом № 2260 щодо внесення змін до податкових декларацій за звітні (податкові) періоди, що передують лютому 2022 р.? 

Змінами, внесеними Законом № 2260, встановлено, що платники ПДВ, тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, не мають права на подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій, передбаченого п. 50.1 ПКУ, за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 р. із показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ (абз. сьомий п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).