вгору

Як оподатковується дохід, отриманий у вигляді призу (виграшу) у негрошовій формі?

Податківці нагадали, що згідно з пп. 164.2.8 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб включаються, зокрема, доходи у вигляді виграшів, призів.

Згідно з пп. 170.6.3 ПКУ оподаткування доходів у вигляді призів, інших, ніж виграш (приз) у лотерею, здійснюється у загальному порядку. При цьому ставка податку становить 18% згідно з п. 167.1 ПКУ.

Зверніть увагу! Згідно з пп.165.1.38 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів.

Підпунктом «е» п.164.2.17 ПКУ визначено, що дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у пп. 165.1.53 ПКУ.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені ПКУ, помножена на коефіцієнт (п. 164.5 ПКУ). Роз’яснення цього питання були розміщені на інформаційному ресурсі «ЗІР», категорія 103.14).

Нагадаємо! В 2018 році даний коефіцієнт становить 1,2195.

До відома! Вказаний дохід є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).

Слід зазначити, що вартість такого доходу необхідно відобразити у формі № 1ДФ з урахуванням коефіцієнта і з ознакою доходу «126».