вгору

Як перенести дані зі статистичних звітів до фінзвітності за МСФЗ?

У підприємств, що мають створювати звітність за МСФЗ відповідно до таксономії після того, як заповнені дані фінансової звітності в формах, встановлених НП(С)БО 1 (форма № 1, форма № 2, форма № 3), часто виникає запитання: чи можна ці дані якось зручно перенести до форм, що необхідно заповнювати згідно з таксономією для подачі звітності у форматі iXBRL.

Наша відповідь – так.

У M.E.Doc наявний функціонал, який допомагає заповнити фінансову звітність за МСФЗ даними раніше створених статистичних звітів. Розкажемо, як це реалізовано у програмі.

 Важливою умовою для перенесення даних для поточної організації є наявність відповідних статистичних звітів у періоді, який відповідає періоду документів МСФЗ. Тому до початку роботи необхідно переконатись, чи наявні в Реєстрі звітів (розділ програми Звітність) заповнені форми фінансової звітності за НП(С)БО 1 для потрібного періоду.

Робота з перенесенням даних відбувається у модулі «Фінансова звітність за МСФЗ (у форматі iXBRL). Порядок перенесення даних виглядає наступним чином.

1. Необхідно обрати період створення звітності та виділити будь-який документ пакета, у який потрібно перенести дані (рис. 1) одним із способів:

  • командою головного меню ФайлЗаповнити з форм статистики;
  • у контекстному меню командою Заповнити з форм статистики.

Рис. 1

2. Довідник, що відкриється, містить перелік статзвітів, дані яких доступні для перенесення в обраний документ МСФЗ та за обраний період (рис. 2).

Рис. 2

Необхідно обрати потрібний звіт та натиснути Вибрати.

3. Відкриється вікно майстра Перенесення даних. У полі, розташованому у верхній частині вікна, наводиться назва поля статформи, з якого буде здійснюватися перенесення даних. Необхідно обрати потрібну назву поля. Залежно від обраного поля статистичної форми у вікні з'являється таблиця з назвами полів форм МСФЗ, у т. ч. редаговані поля для внесення значень (рис. 3).

Рис. 3

Якщо в переліку полів звітів МСФЗ, в які потрібно здійснити перенесення даних, наявне лише одне поле, то значення з відповідного поля статзвіту буде одразу заповнено автоматично. Поля, що мають однозначну відповідність, позначаються у списку (1:1), наприклад: 23 (1:1) Нематеріальні активи, на початок звітного періоду (рис. 4).

Рис. 4

4. У разі, якщо в програмі запропоновано 2 або більше можливих рядків для внесення даних, необхідно вручну обрати потрібну статтю та ввести значення.

При переході курсором на інше поле виконується автоматична звірка значення відповідного поля статзвіту та загальної перенесеної суми для цієї статті. Якщо виявлено невідповідність – у вікні з'явиться повідомлення про помилку.

Таким чином необхідно заповнити всі значення, що підлягають розподіленню між полями звіту МСФЗ.

5. Після збереження відкриється протокол з результатами перенесення даних. Внесені дані можна переглянути у відповідному звіті в пакеті МСФЗ.

 Якщо форма, в яку відбувається перенесення даних, відсутня, вона буде автоматично створена в обраному пакеті.

Деякі особливості збереження даних

Якщо одна і та сама стаття звіту МСФЗ зустрічається на декількох кроках майстра, на кожному кроці потрібно вводити розподілені значення (за необхідності). Після збереження всі проміжні значення будуть підсумовані та збережені у відповідному полі документа МСФЗ.

Кожне збереження майстра (натискання на кнопку ОК у вікні Перенесення даних) перезаписує дані в відповідних полях звітів МСФЗ. Якщо поле у майстрі не заповнювалось (має початкове значення 0,00 на всіх кроках), існуючі значення в відповідних полях звітів МСФЗ не змінюються.