вгору

Як табелювати передсвяткові дні під час ВС?

Фахівці Східного міжрегіонального управління Держпраці надали відповідь на питання: чи необхідно у табелі обліку робочого часу передсвяткові дні табелювати, як такі, що на годину скорочені в умовах воєнного стану? Якою є компенсація працівнику за роботу у вихідний день? 

Нагадаємо, що відповідно до ч. 6 ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136 (далі - Закон № 2136) у період дії ВС не застосовуються норми ст. 53 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП). Ці норми передбачають тривалості роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів.   

Отже, під час ВС у табелі обліку робочого часу передсвяткові дні не проставляються на годину менше. 

Щодо компенсації працівнику за роботу у вихідний день. 

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 року № 2352-IX внесено зміни до Закону № 2136, а саме, у ч. 6 ст. 6 з переліку статей, норми яких не застосовуються у період дії ВС, вилучено ст. 72 КЗпП, що регламентує компенсацію за роботу у вихідний день.  

Тобто, робота у вихідні дні має компенсуватись, як і у мирний час, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі відповідно вимог до ст. 107 КЗпП.