вгору

Як заповнити платіжне доручення на сплату ЄСВ?

Заповнення платіжних документів на сплату ЄСВ здійснюється відповідно до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666 (далі – Порядок № 666).

Згідно з п. 5 Порядку № 666 при сплаті ЄСВ реквізит «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється так:

  • у полі № 1 – зазначається службовий код («*»);
  • у полі № 2 – друкується розділовий знак «;» та код виду сплати («101» – Сплата суми єдиного внеску);
  • у полі № 3 – друкується розділовий знак «;» та код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;
  • у полі № 4 – друкується розділовий знак «;» та роз’яснювальна інформація про призначення платежу;
  • у полі № 5 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється;
  • у полі № 6 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється;
  • у полі № 7 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється.

А реквізит «Отримувач» під час сплати платежів до бюджету заповнюється відповідно до п. 15 додатка 7 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої наказом Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22, таким чином:

  • зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, найменування території та код бюджетної класифікації.

Зверніть увагу! Оскільки ЄСВ не належить до доходів бюджету, то код бюджетної класифікації в платіжному дорученні не вказується, а у полі «Отримувач» зазначаються найменування органу ДФС та його код ЄДРПОУ.

Для зарахування ЄСВ в Держказначействі України відкриті небюджетні рахунки 3719 відповідного органу ДФС. Останнє оновлення рахунків з ЄСВ відбулося 02.05.2019 р. Про це ми писали тут.

Відповідне роз’яснення розміщене в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», підкатегорія 301.04, а також на сайті ГУ ДФС в Івано-Франківській області.

До відома наших користувачів! ДФС також оприлюднила символи рахунків (символи звітності)*, що відповідають коду класифікації доходів бюджету для сплати ЄСВ:

№ з/п

Cимвол «SSS»*

Призначення ЄСВ

1

201

ЄСВ, нарахований роботодавцями на суми:

  • зарплати;
  • винагороди за договорами ЦПХ;
  • допомоги по тимчасовій непрацездатності;
  • допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами

2

202

ЄСВ, нарахований на суми грошового забезпечення військовослужбовців

3

203

ЄСВ, нарахований на суми грошового забезпечення батьків-вихователів у системі загальнообов'язкового пенсійного страхування

4

204

ЄСВ для ФОПів, у т. ч. які обрали спрощену систему оподаткування та самозайнятих осіб

Не плутайте символи рахунків (символи звітності) та код виду сплати податку.

Код виду сплати податку зазначається у платіжному дорученні у полі 2 реквізиту «Призначення платежу» (для ЄСВ він завжди 101). Щодо символу рахунків з ЄСВ, то він входить до розрахункового рахунку отримувача (шостою, сьомою та восьмою цифрою) і окремо не зазначається у платіжному дорученні. Обираючи розрахунковий рахунок отримувача ЄСВ можна самостійно перевірити себе, чи за цю категорію платників ЄСВ ви його сплачуєте. Наочно: рахунок отримувача 37196201002650 говорить про те, що ЄСВ сплачується роботодавцем, наприклад, на суми зарплати (за що саме ви сплачуєте платіж зазначається у полі 4 реквізиту «Призначення платежу»).

Банком отримувача буде Держказначейство України (МФО 899998)